Naslovnica Papa Franjo Je li Papa tražio od Ukrajine da se preda?

Je li Papa tražio od Ukrajine da se preda?

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, odgovorio je novinarima u vezi s Papinim izjavama u intervjuu za Švicarsku radioteleviziju (RSI): “Papa rabi sliku bijele zastave koju je predložio novinar, kako bi označio prestanak neprijateljstva, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Nada se diplomatskom rješenju za pravedan i trajan mir.”

Svojim riječima o Ukrajini Papa je namjeravao tražiti prekid vatre i ponovno potaknuti hrabrost za pregovore. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni odgovorio je na pitanja nekih novinara u vezi s, jučer objavljenim, intervjuom za Švicarsku radioteleviziju (RSI), objašnjavajući da je nada pape Franje za tu zemlju, o kojoj je uvijek govorio kao mučeničkoj, sadržana u riječima koje je već izrekao u podnevnom nagovoru 25. veljače, dan nakon druge godišnjice izbijanja sukoba, a u kojemu je ponovno izrazio svoju “najdublju naklonost” prema njezinom stanovništvu. Odnosno da se “stvore uvjeti za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom”.

Papa – pojašnjava Bruni – rabi izraz bijela zastava, i odgovara uzimajući sliku koju je predložio novinar koji ga je intervjuirao, kako bi njome označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mjestu u intervjuu, govoreći o jednoj drugoj konfliktnoj situaciji, ali misleći na svaku ratnu situaciju, Papa je jasno rekao: ‘Pregovori nikada ne znače predaju’.

U tom intervjuu novinar Lorenzo Buccella pita Papu: „U Ukrajini ima onih koji traže hrabrost za predaju, za bijelu zastavu. Ali drugi kažu da bi se time priznao jači. Što mislite?”. Papa Franjo odgovara: “To je jedno tumačenje. Ali vjerujem da je jači onaj koji vidi situaciju, oni koji misli na narod, koji ima hrabrosti za bijelu zastavu i za pregovore. Danas se može pregovarati uz pomoć međunarodnih sila. Riječ pregovarati hrabra je riječ. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti za pregovore. Možda se sramite, ali s koliko će to smrti završiti? Pregovarajte na vrijeme, potražite neku državu koja će biti posrednik. Danas, primjerice u ratu u Ukrajini, ima mnogo onih koji žele djelovati kao posrednici. Turska se za to ponudila … Nemojte se sramiti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju”.

Dakle, Papa je te riječi preuzeo sa slike koju je predložio novinar kako bi ponovno, među ostalim, istaknuo ono što je već rekao u ove dvije godine kontinuiranih apela i javnih govora, odnosno važnost dijaloga nasuprot “ludosti” rata, te primarnu zabrinutost za sudbinu civilnoga stanovništva. Papina želja jest i ostaje – napomenuo je vatikanski glasnogovornik – ista ona koju je uvijek izražavao posljednjih godina, a koju je nedavno ponovio povodom druge godišnjice sukoba: ‘Dok još jednom izražavam svoju najdublju naklonost prema mučeničkom ukrajinskom narodu i molim za sve, posebno za brojne nevine žrtve, molim da se pronađe ono malo ljudskosti koja omogućuje stvaranje uvjeta za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom’.

Vatican News