Naslovnica Svijet Kopti prekinuli ekumenske razgovore zbog “promjene stava” Rima o homoseksualnosti

Kopti prekinuli ekumenske razgovore zbog “promjene stava” Rima o homoseksualnosti

Koptska pravoslavna Crkva potvrdila je da je prošlotjedna odluka o prekidu dijaloga s Katoličkom Crkvom bila posljedica “promjene stajališta” Rima o homoseksualnosti.

U videosnimci objavljenoj u petak, glasnogovornik Koptske pravoslavne Crkve otac Moussa Ibrahim rekao je da je “najistaknutiji” od devet dekreta proizašlih iz crkvenog godišnjeg Svetog sinoda, koji je održan prošlog tjedna u Wadi El-Natrunu u Egiptu, bio “obustavljanje teološkog dijaloga s katoličkom Crkvom nakon promjene stava po pitanju homoseksualizma.”

Video poruka uslijedila je nakon zaključka Svetog sinoda dan ranije i popratne izjave u kojoj su koptski pravoslavni čelnici rekli da prekidaju dijalog s Rimom.

“Nakon konzultacija sa sestrinskim crkvama istočnopravoslavne obitelji”, napisali su, “odlučeno je prekinuti teološki dijalog s Katoličkom Crkvom, preispitati rezultate postignute dijalogom od njegova početka prije dvadeset godina, te uspostaviti nove standarde i mehanizama za nastavak dijaloga u budućnosti.”

Čelnici su također potvrdili svoje odbacivanje istospolnih odnosa, izrazivši “čvrsti stav odbijanja svih oblika homoseksualnih odnosa, jer krše Sveto pismo i zakon po kojem je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, pa Crkva smatra kako je svaki blagoslov takvih odnosa, bez obzira na vrstu, blagoslov grijeha, što je neprihvatljivo.”

Koptska pravoslavna Crkva u Aleksandriji, na čelu s papom Tawadrosom II., jedna je od najstarijih kršćanskih denominacija na svijetu čije utemeljenje datira od svetog Marka apostola. Glavna kršćanska crkva u Egiptu (riječ “kopti” izvedena je iz grčke riječi Aigyptos, što znači Egipat), točan broj njezinih članova nije poznat, ali su procjene između 10 i 20 milijuna ljudi od ukupno 260 pravoslavaca.

Iako se opisuje kao pravoslavna, nije u potpunom zajedništvu s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem i istočnim pravoslavljem, ali ostaje ujedinjena s etiopskom, armenskom, eritrejskom, malankarskom i sirijskom pravoslavnom crkvom, zajednički poznate kao Istočne pravoslavne crkve. Niti jedna od ovih crkava ne prihvaća Kalcedonski sabor 451. godine i njegovu definiciju “dvije naravi” Krista. Od kasnog 20. stoljeća, istočne pravoslavne crkve su nastojale uspostaviti dijalog s Rimom i istočnim pravoslavljem koje ih je stoljećima smatralo heretičkima.

Prošle godine se činilo da je dijalog napredovao do te mjere da je Vatikan dopustio koptskim pravoslavcima da slave vlastitu Božansku liturgiju u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu. Sljedećeg mjeseca, neuobičajenim potezom, papa Franjo je 21 koptskog pravoslavnog vjernika, koje su 2015. godine džihadisti ubili u Libiji, uvrstio u Rimski martirologij — službeni popis mučenika, svetaca i blaženika.

Video izjava oca Ibrahima uslijedila je nakon što su neki promatrači na društvenim mrežama rekli da se u izjavi ne spominje konkretno Vatikanska deklaracija Fiducia Supplicans od 18. prosinca, koja dopušta “neliturgijski” i “spontani” blagoslov istospolnih parova. Također su rekli da nije navedeno da je odluka o suspenziji dijaloga povezana s dokumentom.

Izjava koptskih pravoslavnih vođa nije izričito spominjala Fiducia Supplicans, ali njihovo ponovno potvrđivanje u tekstu učenja njihove crkve o homoseksualnosti, čvrsto utemeljeno na Svetom pismu, zajedno s video porukom oca Ibrahima, učinilo je uzrok njihove obustave dijaloga neupitnim.

U svojoj su izjavi istaknuli da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, da su sve osobe pozvane na svetost i da sve trebaju živjeti u skladu s njegovom voljom i “božanskim nacrtom za brak između muškarca i žene”.

Naglasili su da je svatko tko se bori s istospolnom privlačnošću, ali “kontrolira tu želju, pohvaljen za svoje napore i podložan istim iskušenjima kao heteroseksualni pojedinci”. Slično tome, rekli su da je “bitno” da “traže istinsko pokajanje” kao što bi to učinila heteroseksualna osoba koja čini preljub.

“Međutim, ako netko odluči prigrliti svoju homoseksualnu sklonost i odbije potražiti duhovnu i emocionalnu pomoć, ali nastavi kršiti Božje zapovijedi, u tom slučaju njegova situacija postaje ista kao kod nekoga tko živi u preljubu”, nastavlja se u izjavi. “U takvim slučajevima treba ih upozoriti i savjetovati da se uzdrže od pričesti tražeći pokajanje.”

Izvor