Naslovnica Crkva Kardinal Burke poziva na smjenu njemačkih biskupa

Kardinal Burke poziva na smjenu njemačkih biskupa

PHOTO by Elvir Tabakovic

Prema riječima kardinala Raymonda Burkea, papa Franjo mora smijeniti njemačke biskupe ako se ne distanciraju od zabluda Sinodalnog puta, koji su pokrenuli 2019. godine i preko kojega nastavljaju napadati katoličku doktrinu.

Kardinal Burke nije okolišao. Suočen s činjenicom da se određeni broj biskupa izjasnio za promjene crkvenog nauka – primjerice u pogledu homoseksualnosti, celibata svećenika ili ređenja žena – ili se tim prijedlozima nisu izričito protivili u okviru Sinodalnog puta, apelirao je na papu Franju da ih smjeni.

Sveti Otac „se mora suočiti s ovim biskupima i tražiti od njih da se odreknu krivovjerja i pozicija koje su u suprotnosti s crkvenom disciplinom“, rekao je kardinal Burke u intervjuu objavljenom 11. svibnja na internetskoj stranici „Catholic Action for Faith and Family“. „Ako se ne odreknu svojih pogrešaka i ne pokaju se, onda ih papa morao smijeniti s dužnosti. Ovo je situacija u kojoj smo se našli.”

„Rimski papa, Petrov nasljednik, po definiciji je načelo jedinstva u Crkvi”, naglasio je kardinal. „Na njemu je da opomene ove biskupe. A ako oni ne prihvate njegov bratski savjet i hijerarhijski poziv na pokajanje od biskupa univerzalne Crkve, onda bi se trebale primijeniti odgovarajuće sankcija da vjernici znaju kako ih ti biskupi ne vode u katoličkoj vjeri”, rekao je kardinal.

„Nažalost, zbrku stvaraju i potiču oni koji su pozvani biti učitelji vjere i pastiri stada s jasnoćom i hrabrošću“, napomeno je kardinal Burke.

Prema njemu, biskupi koji jasno ne brane katolički nauk zapravo „napuštaju stado i ne ostaju pastiri, nego plaćenici koji pokušavaju prilagoditi nauk Crkve viziji svijeta, viziji sekularnog svijeta, vizija svijeta bez Boga”.

Kardinal Burke je trenutno jedan od stotinjak potpisnika kritičkog pisma upućenog biskupu Georgu Bätzingu, predsjedniku Njemačke biskupske konferencije. U ovome pismu biskupi i kardinali iz cijelog svijeta upozoravaju da Sinodalni put riskira da ode u „slijepu ulicu” i da ima „razorne učinke”.

Biskup Bätzing odbacio je kritike, kao i zabrinutost skandinavskih i poljskih biskupa. „Hitna promjena” u Crkvi nakon krize zlostavljanja uključuje „isto tako potrebu za razvojem crkvenog nauka”, rekao je u svibnju.

Pod „razvijanjem nauka Crkve“ potrebno je razumjeti manje više radikalnu promjenu, evoluciju suprotnu nasljeđu i učenju vječne Tradicije, drugim riječima, riječ je o učenju koje je suprotno onome što je Isus Krist, Sin Božji, prenio nama.

Hoće li ova sve hitnija briga mnogih biskupa zbog Sinodalnog puta imati ikakvih utjecaja na Rim i papu? Nažalost, to je malo vjerojatno s obzirom na smjer kojim je, na svjetskoj razini, Sinoda o sinodalnosti već krenula.

Izvor