Naslovnica Izdvojeno Kardinal Cupich o njemačkom sinodalnom putu, blagoslovu istospolnih parova, te ulozi žena...

Kardinal Cupich o njemačkom sinodalnom putu, blagoslovu istospolnih parova, te ulozi žena u Crkvi

Kardinal Blase Cupich nedavno je u intervjuu za njemačke biskupijske medije izrazio povjerenje u namjere iza njemačkog sinodalnog puta, upozorivši na podjele i pohvalivši pontifikat pape Franje kao “povijesni”.

Upitan o kontroverznom njemačkom sinodalnom putu, 73-godišnji kardinal je priznao da nije imao izravan uvid iz prve ruke u proces, ali je izrazio svoje povjerenje u njemačke biskupe.

“Znam da imaju samo najbolje namjere. Oni su dobri pastiri koji daju sve od sebe da slušaju glas vjernika, da prepoznaju njihove želje i nade”, rekao je Cupich za Domradio.

Istodobno je kardinal Cupich upozorio: Ako je njemački proces “doista neka vrsta parlamentarnog procesa u kojem su demokratski glasovi najvažniji, u kojem se glasovi broje i argumenti suprotstavljaju, tada bi ga doista bilo teško braniti iz katoličke perspektive.“

Kardinal Cupich osvrnuo se i na pitanje blagoslova istospolnih parova, temu koja je izazvala kontroverze unutar Crkve, posebice u Njemačkoj gdje su se obredi blagoslova istospolnih parova održavali otvoreno prkoseći vatikanskim direktivama.

Američki prelat istaknuo je potrebu za poštovanjem i jasnoćom, rekavši: “Ne želimo širiti poruku da isključujemo ljude ili im ne pokazujemo poštovanje. U isto vrijeme, trebamo se zapitati: Što točno znači blagosloviti zajednicu? Je li to samo blagoslov prijateljstva, nesakramentalne zajednice? Moramo jasno definirati što pod tim podrazumijevamo. U ovom trenutku ne vidim tu jasnoću u Crkvi.”

Kardinal se osvrnuo i na prevladavanje širih podjela u Crkvi i pontifikat pape Franje. Izrazio je svoju potporu i divljenje prema vodstvu rimskog prvosvećenika.

“Podjela je uvijek postojala. Sada to možda više izlazi na površinu. Sveti je Otac hrabar u rješavanju problema koji su dugo tinjali ispod površine”, rekao je.

Kardinal Cupich je dodao: „Imam veliko povjerenje u smjer koji je postavio Sveti Otac. Znam da ima kritičkih glasova, ali ih je malo. Glasni su, ali ih nema mnogo.”

Kardinal Cupich, koji je kardinal od 2016., a također je i član vatikanske Kongregacije za biskupe, zaključio je pozivom na pozornost i otvorenost.

“Nećemo imati budućnost ako ne budemo cijenili i svoju sadašnjost. Kamo nas Duh Sveti želi odvesti u ovom trenutku? Imam povjerenja u papu Franju. On želi da budemo pažljivi i da ponekad napustimo vlastitu perspektivu. Upravo u tim trenucima osjećamo Božju milost i vidimo Duha Svetoga na djelu.”

U istom intervjuu kardinal Cupich osvrnuo se i na ulogu žena u Crkvi, posebice u odnosu na propovijedanje.

Napomenuo je da se glasovi žena već čuju u nekim kontekstima izvan euharistijskog slavlja. “Dakle, razmišljanja i misli žena igraju veliku ulogu za Crkvu”, rekao je.

Međutim, kardinal Cupich istaknuo je tradicionalnu vezu između navještaja Evanđelja i svećeničke homilije. Predložio je mogućnost da žene i laici izraze svoja razmišljanja u nekom drugom dijelu mise, možda nakon primanja pričesti.

“Trebali bismo tražiti načine za jačanje takvih pristupa”, rekao je.

Izvor