Naslovnica Svijet Katedrala sv. Patrika prikazala misu zadovoljštine nakon skandaloznog sprovoda za trans ‘aktivisticu’

Katedrala sv. Patrika prikazala misu zadovoljštine nakon skandaloznog sprovoda za trans ‘aktivisticu’

Upravitelj katedrale svetog Patrika u New Yorku, izjavio je da je crkva prikazala misu zadovoljštine- nakon što je tamo ovog tjedna održana kontroverzna i bez poštovanja pogrebna služba za poznatog zagovornika transrodnih osoba.

Katedrala na Manhattanu bila je 15. veljače domaćin pogrebne službe za Ceciliju Gentili, ‘aktivisticu’ koja je pomogla u dekriminalizaciji seksualnog rada u New Yorku, lobirala da se “rodni identitet” doda kao zaštićena klasa državnim zakonima o ljudskim pravima i bila voditelj u prikupljanje sredstava za transrodne svrhe. Gentili je bio muškarac koji se identificirao kao žena.

People guide a coffin down the center aisle of St. Patrick’s Cathedral.

Tijekom cijele liturgije, otac Edward Dougherty, govorio je o Gentili sa zamjenicom u ženskom rodu i opisivao transidentifikacijskog čovjeka kao “našu sestru”. Osim toga, tijekom molitve vjernika, čitač je molio za tzv. rodno afirmiranu zdravstvenu skrb, dok su prisutni često i s odobravanjem nazivali Gentili “majkom kurvi”.

U subotu je velečasni Enrique Salvo, župni upravitelj Sv. Patricka, rekao u izjavi na web stranici Nadbiskupije New York da crkveni dužnosnici dijele “bijes zbog skandaloznog ponašanja na sprovodu, početkom ovog tjedna, ovdje- u katedrali St. Patricka “

“Katedrala je samo znala da obitelj i prijatelji traže misu zadušnicu za katolika i nisu imali pojma da će naša dobrodošlica i molitva biti degradirani na tako svetogrdni i prijevarni način”, rekao je otac Salvo.

“To što se takva sablazan dogodila u ‘Američkoj župnoj crkvi’ čini stvar gorom; a to što se dogodila na početku korizme, godišnje četrdesetodnevne borbe sa silama grijeha i tame, snažan je podsjetnik koliko su nam potrebni molitva, popravak, pokajanje, milost i milosrđe na koje nas poziva ovo sveto vrijeme ”, napisao je svećenik.

“Prema nalogu [nadbiskupa kardinala Timothyja Dolana], prikazali smo odgovarajuću misu zadovoljštine,” rekao je otac Salvo.

Nekoliko glavnih medija označilo je događaj kao revolucionarnu priliku i znak da Katolička Crkva mijenja svoje učenje – ili barem svoj ton – o seksualnosti i ljudskoj antropologiji.

Časopis Time opisao je činjenicu da je pogrebna služba za trans aktivista održana u katoličkoj katedrali kao “ne tako mali podvig”, dok je The New York Times opisao službu kao “veliku predstavu političkog teatra”.

Organizatori navodno nisu otkrili katedrali da je Gentili, koji je preminuo 6. veljače u 52. godini, bio biološki muškarac koji se identificirao kao žena.

Izvor