Naslovnica Video Mise na stijenama

Mise na stijenama

U proteklom desetljeću, a pogotovo prošle godine, kada su javne mise zabranjene u cijeloj zemlji, irski katolici nisu imali puno razloga za slavlje.
Ipak, pojavljuju se neki pozitivni elementi.

Umjesto da odlazi na stadione i mjesta rock glazbe kako bi vratili osjećaj za vjeru, novi video pokazuje snagu odlaska na najskromnija i izvorna mjesta, takozvane mise na stijenama, odnosno Mass Rock*.

Pin on Inspirations

Te su stijene stoljećima bila mjesta bezbrojnih tajnih misa, kada je pod engleskom vlašću javno štovanje katoličke vjere bilo zabranjeno. Video “Ireland’s Mass Rocks’ od Aid to the Church in Need pokazuje snagu ovih svetih mjesta. U godini u kojoj su javne mise bile ograničene, ovakve mise su postale važne za novi naraštaj vjernika, a prikazuju mise slavljene u svakoj biskupiji u Irskoj.

Lokacije su prekrasne, pa tako i nakane, a to je ‘obnavljanje vjere u Irskoj zagovorom irskih mučenika’.

Video možete pogledati dolje, a organizatori se nadaju kako će pomoći ljudima uvećati zahvalnost za bogatu kulturnu povijest katoličanstva u Irskoj i duboku povezanost ne samo s Irskim narodom, već i s prirodnim krajolikom te samim Stvoriteljem…

Izvor

 

****

*A Mass rock (Carraig an Aifrinn u Irska ) bila je stijena koja se koristila kao oltar sredinom 17. stoljeća u Irskoj kao mjesto za rimokatoličku misu. Tražile su se izolirane lokacije za održavanje vjerskih obreda, jer je pohađanje katoličke mise u to vrijeme bilo poteškoća i opasnost kao rezultat Cromwellove kampanje protiv Iraca i Kaznenog zakona od 1695. Biskupi su protjerani, a svećenici su se morali registrirati da propovijedaju prema 1704 Zakonu o registraciji. Lovci na svećenike bili su zaposleni za uhićenje neregistriranih svećenika i prezbiterijanskih propovjednika prema Zakonu iz 1709.

U mnogim slučajevima kamen bi se uzeo s ruševina crkve i preselio u ruralno područje, s jednostavnim križem uklesanim na vrhu. Budući da je aktivnost bila ilegalna, službe nisu bile zakazane i župljani bi bili dužni neformalno ih najaviti i nazočiti. Krajem 17. stoljeća štovanje se uglavnom selilo u slamnate misne kuće.

Wikipedia site:hr2.wiki