Naslovnica Svijet Nova devastacija katedrale Notre-Dame u Parisu

Nova devastacija katedrale Notre-Dame u Parisu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, uz potporu pariškog nadbiskupa, planira zamijeniti niz vitraja poznate katedrale, iako su ostali netaknuti nakon razornog požara 2019.

Nova epizoda u nizu kontroverzi oko obnove crkve Notre Dame u Parizu uzburkava umjetničke i baštinske krugove.

Čini se da bi pobornici uvođenja suvremenih elemenata u sklopu rekonstrukcije slavne katedrale, koja je uveliko stradala u požaru u travnju 2019., mogli uskoro doći na svoje.

U jeku katastrofe koja je potresla svijet prije gotovo 5 godina, arhitekti i članovi vlade uzalud su pokušavali promovirati “suvremenu alternativu” koja bi zamijenila toranj koji je postavio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc iz 19. stoljeća. Umjesto toga, možda će svoju želju sada ostvariti kroz zamjenu niza od šest vitraja, koje je dizajnirao isti arhitekt, sa novim prozorima koji bi trebali nositi “žig 21. stoljeća”.

Ovaj projekt, koji je najavio predsjednik Emmanuel Macron u prosincu uz potporu Pariške nadbiskupije, otada je bio žestoko kritiziran od strane raznih stručnjaka, pogotovo zato što su spomenuti vitraji bili potpuno pošteđeni od požara.

Vitraji Viollet-le-Duca bili bi demontirani i izloženi u novom muzeju umjetnosti i povijesti posvećenom djelu Notre-Dame-de-Paris, koji će biti smješten u obližnjoj zgradi Hôtel-Dieu na Île Saint- Louis.

U izvješću koje je 14. prosinca objavio tjednik Pariške nadbiskupije, nadbiskup Ulrich izjavio je da je bio motiviran potrebom da kršćansku poruku učini dostupnijom sve većem broju posjetitelja drugih nacionalnosti i religija. „U ovo doba — gdje je putovanje postojalo običajan dio života, ljudi različitih vjera i podrijetla sve više dolaze u kontakt jedni s drugima, no nemaju svi ključeve kršćanskog otajstva koji su im potrebni za razumjevanje; stoga trebamo pojednostaviti naše riječi, naše svjedočanstvo i naše kateheze kako bismo predstavili vjeru Katoličke Crkve.”

Izvor