Naslovnica Društvo Postaje li u Europi osobno izražavanje vjere kazneno djelo?

Postaje li u Europi osobno izražavanje vjere kazneno djelo?

Finska, pod krinkom zakona o govoru mržnje, nastavlja sudski postupak pokrenut prošle godine, protiv bivše članice parlamenta zbog dijeljenja biblijskih citata.

Mielenosoittajat kokoontuivat oikeustalolle Päivi Räsäsen tueksi – Räsänen: ”Pysyn kirjoitusteni takana” - Kotimaa | HS.fi

Päivi Räsänen optužena je za citiranje Biblije na društvenim mrežama, u radijskoj debati i u pamfletu o seksualnosti, a ovo posljednje je objavljeno čak prije dvadeset godina!

Suđenje Paivi Mariji Räsänen počelo je prošle godine u Helsinkiju. Prijeti joj dvije godine zatvora. Bivša finska ministrica unutarnjih poslova i demokršćanska zastupnica tada je na sud je stigla s Biblijom iz koje je citirala odlomke zbog kojih joj se sudi.

Prema pisanju finskih medija, Räsänen je svojom retorikom prekršila zakon o govoru mržnje, o čemu će odlučiti sud. Optužena je i da je kritizirala Luteransku crkvu u Finskoj zbog podrške LGBT pokretu i LGBT povorci u Helsinkiju, kao i da je napisala knjigu o kršćanskoj viziji obitelji.

Räsänen je u svoje objave uključila fotografiju biblijskog odlomka Rimljanima, prvo poglavlje, stihovi 24-27, koji osuđuje homoseksualnost kao grijeh.

Rekla je da vizija braka koju je predstavila proizlazi iz njezine kršćanske vjere, koja propisuje da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene. Istaknula je da ova stajališta nisu proizašli iz mržnje prema bilo kome.

Tužiteljstvo je izjavilo:

Nije poanta u tome je li istina ili ne, nego u tome je li uvredljivo.

Možemo ograničiti slobodu izražavanja u vanjskom izražavanju vjere.

Možete citirati Bibliju, ali Räsänenino tumačenje i mišljenje o biblijskim citatima je kazneno djelo.

Optužena je na kraju postupka izjavila:

Nadam se da ću za sve ove optužbe biti oslobođena. To je vrlo važna presuda za slobodu govora i vjere i Finsku, a također ima posljedice diljem Europe, ali nadam se dobrom rezultatu.

 

Paul Coleman iz ADF-a rekao je o suđenju:

Suština ispitivanja Päivine od strane državnog tužitelja bila je sljedeća: bi li se ona odrekla svojih uvjerenja? Odgovor je bio NE – ona neće zanijekati učenja svoje vjere. Provlačenje pojedinca kroz iscrpljujuće kazneno suđenje samo zbog izražavanja njegovih vjerskih uvjerenja nije pokazatelj demokracije i “napretka”. Nastavit ćemo biti uz Päiviu i čekati odluku suda o tome je li izražavanje biblijskog učenja doista zločin u Finskoj, a naposljetku – i u Europi.

Izvor