Naslovnica Svijet Ruski pravoslavni metropolit: Fiducia Suplicans šteti ekumenskim odnosima

Ruski pravoslavni metropolit: Fiducia Suplicans šteti ekumenskim odnosima

Ruski pravoslavni biskup izjavio je da je Fiducia Supplicans “opasna” i “obmanjujuća” te da umanjuje šanse za ponovno ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne Crkve.

“Moj početni dojam [o Fiducia Supplcans] bio je neka vrsta šoka jer… mi uvijek citiramo Rimokatoličku Crkvu kao svjetionik tradicionalnog kršćanstva”, rekao je metropolit Budimpešte i Mađarske Hilarion u nedavnom intervjuu s novinarom Rod Dreherom.

Rekao je da je Vatikanska deklaracija koja navodno dopušta “blagoslov” istospolnih “parova” pod određenim uvjetima “doista revolucija”.

“Ovo je doista velika promjena”, nastavio je. “I osobno mislim da je to vrlo nesretna promjena jer, kao što ste rekli, to je zamka. To je rupa u zakonu. I daje priliku onim svećenicima koji žele blagosloviti homoseksualne parove da to učine.”

Hilarion, koji je donedavno bio odgovoran za ekumenske odnose između Katoličke i Ruske pravoslavne Crkve, rekao je kako će Fiducia Supplicans zavesti vjernike.

“To će dovesti u zabludu one koji primaju ovaj blagoslov, a također će zavesti one koji postanu, htjeli ili ne htjeli, svjedoci takvog blagoslova jer će svi vjerovati da sada Crkva blagoslivlja homoseksualne parove.”

“Iako će ovi blagoslovi zavaravati ljude, oni će također biti opasni za duhovni integritet onih ljudi koji primaju te blagoslove jer će ih se natjerati da povjeruju da Crkva odobrava ovaj način života, ovu vrstu seksualne orijentacije, i ne samo orijentacija, već i seksualno ponašanje”, rekao je.

“Mogu predvidjeti da će vrlo brzo to postati veliki posao, velika industrija u Katoličkoj Crkvi jer će se dijeliti na zahtjev”, rekao je Hilarion. “Takvi će svećenici biti vrlo popularni u određenim krugovima i prakticirat će te blagoslove, da tako kažem, uz dopuštenje Vatikana.”

Na pitanje Drehera misli li da će vatikanski dokument koji je odobrio papa Franjo spriječiti “mogućnost bilo kakvog ponovnog ujedinjenja Rima i pravoslavnih crkava”, Hilarion je isaknuo: “Mislim da se, realno govoreći, ne bismo trebali nadati (skoro) ponovnom ujedinjenju katolika i pravoslavaca.”

Izvor