Naslovnica Društvo Sljedeći udar na brak- pravo na više partnera

Sljedeći udar na brak- pravo na više partnera

Nakon što su homoseksualci uspjeli velikim djelom zadobiti društveno priznanje za svoje istospolne veze, sada su na red došli oni koji pokazuju svoju ‘ljubav’ prema više partnera. Tako se pojavio pojam poliamorija ili višeljublje (od starogrče riječi πολύ, poli za “više” i latinske riječi amor za “ljubav”), koji se donedvano koristio kako bi definirao održavanje intimnih odnosa− romantične i/ili seksualne prirode− s više od jedne osobe, a uz znanje i pristanak svih partnera, ali taj odnos nije nužno uključivao bark.

Danas pak, zagovornici poliamorije traže društveno priznanje za svoj način života, dakle brak,  napomenuvši da se ne radi o nekakvoj perverznoj seksualnoj naklonosti nego se oni jednostavno tako vole– vole više od samo jedne osobe.
Što se tiče javnog djelovanja, više nije čudno vidjeti da poliamoristi sudjeluju na gay paradi, gdje slobodno mogu proklamirati svoj identitet. Njihov lobi polako jača dok traže od vlasti priznanje svog statusa. Mnogi od njih imaju djecu pa smatraju da im vlasti moraju izaći u susret, zbog dobrobiti djece, naravno. Kao i homoseksualci, poliamoristi smatraju da oni nemaju izbor nego je to sastavni dio njihove seksualnosti, na koji oni imaju ‘pravo’.

I eto nam još jednog ljudskog prava koje ćemo svi morati poštivati da ne bi slučajno bili prozvani netolerantnim građanima.

250px-Polyamory.svg

Kao i drugi predstavnici raznih seksualnih orjentacija i poliamoristi imaju svoj simbol. Radi se o srcu i znaku beskonačnosti.