Naslovnica Svijet Voditelj njemačkih biskupa: homilije laika i dalje na dnevnom redu

Voditelj njemačkih biskupa: homilije laika i dalje na dnevnom redu

Biskup Georg Bätzing je u intervjuu od 22. svibnja, sugerirao da pismo koje je primio u ožujku od kardinala Arthura Rochea, prefekta Dikasterija za bogoštovlje, ne predstavlja konačno vatikansko odbijanje propovijedi laika, bilo muškaraca ili žena, na misama u njemačkim biskupijama.

Rekao je da se u pismu ponavlja ono što je Roche rekao njemačkim biskupima tijekom njihovog ad limina posjeta Vatikanu u studenom prošle godine, tako da su biskupi već bili upoznati s “ovim stanjem”.

Bätzing je dodao da je rezolucija odobrena na završnom zasjedanju sinodalnog puta u ožujku, potaknula njemačke biskupe da zatraže od Rima indult – ili posebnu dispenzaciju – od kanonskog prava, u kojem piše da homilije na misi mogu držati samo svećenik ili đakon.

„To znači da se univerzalni crkveni zakon ne mora mijenjati, ali da se uzima u obzir posebna situacija u našoj zemlji“, rekao je Bätzing.

Bätzing je dodao da u njegovoj biskupiji Limburg “teološki kvalificirani i pastoralno kompetentni žene i muškarci” propovijedaju na misama već “duže vremena”.

„Ne samo da se ova praksa ne smije ograničiti ili povući, nego bih volio da te žene i muškarci znaju da to čine uz pristanak biskupa: oni ovu službu vrše uz pristanak biskupa i u skladu s važećim zakon”, istaknuo je.

U opširnom intervjuu biskup Bätzing je potvrdio da će se druge kontroverzne sinodske rezolucije također provesti u njegovoj biskupiji, tvrdeći da ih podržava većina njemačkih katolika.

Potvrdio je da će tekst koji poziva na službeni blagoslov istospolnih i ponovno vjenčanih parova, također odobren u ožujku, stupiti na snagu čim bude dostupan priručnik s različitim oblicima blagoslova.

“Za mene nema alternative nastavku istinske, poštene i učinkovite sinodalnosti za oblikovanje dobre budućnosti u našoj Crkvi pod vodstvom Duha Svetoga.”

„Zato sam također vrlo uzbuđen zbog iskustava i rezultata globalne sinode, na kojoj ću moći sudjelovati na jesen“, rekao je govoreći o prvom zasjedanju Sinode o sinodalnosti u Rimu u listopadu.

Izor