Naslovnica Politika Zašto su pozivi na uklanjanje kipa sv. Nikole kojeg je darovao Vladimir...

Zašto su pozivi na uklanjanje kipa sv. Nikole kojeg je darovao Vladimir Putin pogrešni i opasni

Zašto su pozivi na uklanjanje kipa sv. Nikole iz Mire u Bariju u Italiji, kojeg je darovao Vladimir Putin 2003. godine, pogrešni i opasni.

„Svatko je slobodan izraziti svoje mišljenje, ali taj kip [Svetog Nikole iz Mire] je znak povijesti, a povijest se ne može poništiti.” Ovako je vlč. Giovanni Distante, rektor Papinske bazilike sv. Nikole u Bariju – gradu u južnoj Italiji koji je blisko povezan sa sv. Nikolom – odgovorio na moguće uklanjanje omiljenog kipa sv. Nikole. Dotični svetac je jedan je od najslavnijih kršćanskih svetaca koji se štuju u istočnim i zapadnim crkvama. Sv. Nikola je točka jedinstva, te liječi raskol između istočnog i zapadnog kršćanstva iz jedanaestog stoljeća.

Zašto je kip sv. Nikole u opasnosti da bude uklonjen?

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2003. godine darovao gradu Bariju brončani kip sv. Nikole kao znak stoljetnog jedinstva između Rusije i Barija rekavši da:

„Ovaj dar bude ne samo svjedočanstvo štovanja velikog sveca od strane Rusa, već i stalna težnja ljudi naših zemalja za učvršćivanjem prijateljstva i suradnje“.

Internetska peticija, koja je skupila 17.600 potpisa, tražila je uklanjanje kipa sa središnjeg trga ispred bazilike, na diskretno mjesto, gdje bi posjetitelji kip mogli vidjeti, a sve bi to bilo učinjeno kao gesta solidarnosti s ukrajinskim narodom. Među onima koji su tražili to je i Nicolo Colaiannije, profesor kanonskog prava na Sveučilištu u Bariju i bivši zastupnik u parlamentu.

Kao što smo do sada uočili, otkazivanje i uklanjanje rađa daljnjim otkazivanjem i uklanjanjem. Na primjer, Sveučilište Biccocca u Milanu otkazalo je seminar o Fjodoru Dostojevskom (odluku je kasnije sveučilište povuklo). Kao što je nedavno objavljeno u eseju u „The Atlanticu“, Zapad provodi strategiju „uklanjanja i opoziva Rusije” tako da se „izolira  zemlju koordiniranim službenim sankcijama i brzim brojem nekoordiniranih, visoko moraliziranih, jednostranih bojkota od strane privatnog sektora”.

Ali što sv. Nikola i Fjodor Dostojevski konkretno imaju zajedničko s aktualnom ruskom agresijom? Zašto kršćani ratuju protiv kršćana? Ako se išta može naučiti od ove dvije istaknute povijesne osobe, to je da su humanost i autentičan dijalog ključni za rješavanje trenutnog sukoba.

Ukrajinci i Rusi mogli bi iskoristiti sv. Nikolu i njihovo zajedničko, stoljetno štovanje sveca kao polazišnu točku dijaloga radi okončanja ovog besmislenog rata. Uklanjanje simbola grada koji označava otvorenost i dijalog potiče zapravo nasilje i podjele. Kip bi trebao ostati tu gdje jest, kao podsjetnik na jedinstvo koje sv. Nikola potiče tijekom najtežih dana između Istoka i Zapada. Njegov zagovor- i kip kao vidljivi podsjetnik na njegov zagovor, mogu potaknuti na dijalog i mogućnost na ujedinjenje razdijeljene obitelji.

Izvor