Naslovnica Svijet Znanost nema odgovor za euharistijsko čudo u Sieni

Znanost nema odgovor za euharistijsko čudo u Sieni

Dok sekularni mediji uporno izvještavaju o tome kako je papa Franjo afirmirao teoriju evolucije, mene je više zainteresirala ova vijest povezana s vjerom i znanošću koja neće biti objavljena u svjetskim medijima.

Objavljeni su rezultati znanstvene studije o hostijama uz koje se veže euharistijsko čudo u Sieni, a čuvaju se u crkvi u Minoritesu. Ne može se znanstveno objasniti kako 300 godina star kruh ne pokazuje znakove plijesni ili propadanja.

Prve znanstvene studije o svetim česticama, sačuvane u crkvi svetog Franje u Sieni su učinjene prije jednog stoljeća kada je Papa Pio X. dopustio istraživanje koje je provedeno uz tada poznato znanje i metode. Istragu je vodio nadbiskup iz Siene, uz pomoć tima učenjaka, profesora, teologa i crkvenih velikodostojnika. Testovi su rađeni s kiselinom i štirkom – pokazalo se da su hostije zaista načinjene od običnog tijesta. Svi članovi Komisije složili su se da je riječ o izvanrednom događaju, jer obične hostije ne mogu trajati toliko dugo, a posebno ne u tako svježem stanju.

Znanost je od tada napravila velike korake, koji su omogućili nova istraživanja, uz dopuštenje sienskog nadbiskupa Antonia Buoncristiania i Kongregacije za nauk vjere.

Priča započinje kada su posvećene hostije ukradeni iz bazilike svetog Franje 14. kolovoza, 1730. Cijeli grad je bila toliko potresen zbog svetogrđa da je svetkovanje blagdana prekinuto, a nadbiskup je odmah s jednom skupinom vjernika pokrenuo molitvu reparacije za počinjenu uvredu Bogu. Čak je otkazana i tradicionalna konjička utrka koja je trebala biti održana 16. kolovoza. Tri dana kasnije, sve hostije su nađene zaprljane na podu sakristiji u crkvi sv. Marije u Provenzanu.

Hostije su očišćene i vraćene u svečanoj procesiji do crkve svetog Franje. Povratak su organizirali pobožni vjernici u znak zahvalnosti uz veliku gozbu. Odlučeno je da se ove posvećene hostije neće koristiti za pričest. Umjesto toga su zadržane za euharistijsko klanjanje.

Tijekom godina, utvrđeno je da su ostale nepromijenjene, niti su bile pljesnive niti su se pokvarile. Od tada, među vjernicima se brzo proširila vijest o euharistijskom čudu u Sieni.
U nekoliko navrata tijekom vremena, neposvećene hostije su stavljene u isti spremnik s onim posvećenima ali su se vremenom raspale dok su posvećene ostale netaknute. Vrijeme nije ostavilo nikakvog traga na posvećenim hostijama, niti su poprimile očekivanu žućkastu diskoloraciju, iako nisu primjenjivane nikakve posebne metode za njihove očuvanje, kao što se recimo danas koristi za očuvanje umjetničkog blaga.
Papa Ivan Pavao II. je posjetio čudesne hostije 14. rujna 1980. za vrijeme svog pastoralnog posjeta Sieni.

U posljednjih nekoliko mjeseci, hostije su podvrgnute istraživanjima u tri skupine. To je uključivalo istraživanje površine pod digitalnim mikroskopom, određivanje nukleotida adenozin trifosfata (ATP), test kulture, i fotogrametriju za izradu 3D modela hostije za dokumentaciju. Kultura test nije pokazao nikakav rast mikroorganizama, ni nakon sedam dana pa ni nakon četrnaest dana.
Svoje mišljenju, u izvješću istrage, nadbiskupija Siene piše: “Blažene čestice ostaju nepromijenjene na čudesan način očito kao znak jačanja vjere naroda Božjeg u euharistiju, izvor i vrhunac cijelog života Crkve, sakrament jedinstva i veze ljubavi među kršćanima.

Godina euharistije započinje u nadbiskupiji Sieni na blagdan Svih svetih. Papa Franjo je odobrio potpuni oprost na zahtjev kardinala Mauro Piacenza, koji mogu dobiti od 1. studenog 2014. do 4. listopada 2015. svi vjernici koji se moli pred Presvetim hostijama u crkvi sv. Franje u Sieni (uz ostale uvjete potpunog oprosta).

Izvor