Naslovnica Crkva 10 ozbiljnih problema s knjigom “U tvojoj prisutnosti”

10 ozbiljnih problema s knjigom “U tvojoj prisutnosti”

Već duže vrijeme putem društvenih mreža kruže poruke koje nude razmatranja nad biblijskim tekstom za svaki dan. Možda ste i vi preko svojih Facebook prijatelja primili barem jednu. Radi se o citatima iz knjige “U tvojoj prisutnosti- Misli za svaki dan u godini”, međutim, riječ je o vrlo problematičnoj knjizi. Ovdje iznosimo 10 ozbiljnih problema s knjigom “U tvojoj prisutnosti”, na koju nas je upozorio jedan svećenik, zabrinut što citate putem Interneta dijele i njegovi župljani, ali i svećenici i časne sestre.

Knjiga Sarah Young Jesus Calling (u hrvatskom izdanju knjiga nosi naslov “U tvojoj prisutnosti” te ćemo stoga u nastavku koristiti taj naziv za knjigu, op.pr.) jest fenomen koji ne pokazuje znake posustajanja. Prema izdavačkoj kući Thomas Nelson, (ova knjiga) “nastavlja rasti u broju koji se prodaje svake godine otkako je objavljena, a prodana je u preko 15 milijuna primjeraka.” Nelson je dio široke marketing kampanje u koju su uključeni nova internet stranica i dnevna čitanja na radiju. Evangelistička kršćanska udruga izdavača (ECPA) izvještava “kako je izdavačka kuća Thomas Nelson započela suradnju sa Salem Media grupom kako bi omogućila dnevne poruke u trajanju od 60 sekundi u emisiji Eric Metaxas’ show koja se emitira na više od 100 stanica širom nacije a i širom svijeta na SiriusXM Radiju. Dnevna čitanja (molitve) “U tvojoj prisutnosti”, na radiju sluša više od 500.000 ljudi svakog dana preko ovih mreža. S 15 milijuna prodanih primjeraka, knjiga je dospjela u poseban krug. Međutim, riječ je o vrlo problematičnoj knjizi. Ovdje ću iznijeti 10 ozbiljnih problema s knjigom “U tvojoj prisutnosti” u nadi da ćete poslušati i uzeti u obzir ova upozorenja:

1. Ona govori u Božje ime.
Najproblematičniji dio ove knjige jest sadržan u nedvojbenim pretpostavkama koje implicira, a to je da Sarah Young sluša Isusa i potom predano prenosi njegove poruke svojim čitateljima. Knjiga “U tvojoj prisutnosti” daje najsmjeliju, najpohlepniju, i po mom mišljenju, najarogantniju tvrdnju od svih knjiga koje su se ikada smatrale kršćanskim. Izdavačka kuća opisuje knjigu na sljedeći način: “Nakon mnogo godina zapisivanja svojih osobnih riječi u njenom molitvenom dnevniku, misionarka Sarah Young odlučila je obratiti pozornost na Spasiteljev glas i počela je slušati što govori. Stoga je, s olovkom u ruci, krenula na put koji je zauvijek promijenio nju i mnoge druge širom svijeta. U ovim snažnim stranicama nalaze se Svetopisamski tekst i riječi koje je Isus s ljubavlju stavio u njeno srce. Riječi ohrabrenja, utjehe i nade. Riječi koje su je značajno učinile svjesnom Njegovog prisustva i koje su joj dozvolile da uživa u njegovom miru.”
Ne postoji način da se izbjegne njena tvrdnja kako se preko nje objavljuje Sveto Otkrivenje, tvrdnja zbog koje se postavljaju mnoga pitanja i brige, naročito doktrina Sola scriptura (samo Pismo) koja nas uvjerava da je Biblija sama za sebe dovoljna da nas vodi u svim aspektima vjere i njenog prakticiranja.

2. Bibliju proglašava nedostatnom.
Knjiga “U tvojoj prisutnosti” postoji samo zato što je Sarah Young dobila duboku želju da čuje Boga izvan Biblije. U uvodu knjige objašnjava njezin nastanak: “Počela sam se pitati bih li mogla primati poruke tijekom vremena koje sam provodila komunicirajući s Bogom. Godinama sam vodila molitveni dnevnik, no ta komunikacija bila je jednostrana: samo sam ja govorila. Znala sam da Bog komunicira sa mnom putem Biblije, ali željela sam nešto više. Sve više sam htjela čuti što mi osobno Bog poručuje svakog dana.“ U svega nekoliko rečenica ona uspostavlja nepotrebno suparništvo između njene osobne objave i onoga što nam Biblija poručuje u 2 Tim 3,16-17: „Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.“ (ili kako je govorio sv. Ivan od Križa – “Gospodin nam je u svojoj riječi, Isusu Kristu sve rekao – stoga ne treba očekivati nikakvu drugu objavu”, op.pr.) Biblijski gledano, ne postoji kategorija za ono što ona daje kao srce i dušu svoje knjige. Biblijski gledano, nema potrebe za time niti bismo takvo što trebali iščekivati.

3. Njezino najdublje iskustvo Boga dolazi putem prakse koju sam Bog ne odobrava. Young ne samo da podupire svoju praksu slušanja, već ide toliko daleko da ju uzdiže kao glavnu duhovnu disciplinu. „Praksa osluškivanja Boga je povećala moju prisnost s Njime više od bilo koje druge duhovne discipline, pa bih stoga željela podijeliti neke od poruka koje sam primila. U mnogim dijelovima svijeta, kršćani kao da traže neko dublje iskustvo Isusove prisutnosti i mira. Poruke koje slijede obraćaju se upravo toj potrebi.“ Uočite da njezino rješenje čežnje za Isusovom prisutnošću i mirom nije Sveto pismo ili neka druga sredstva milosti, već su to one poruke koje daje u svojoj knjizi.

4. Inspirirana je nepouzdanim modelima.
U ranoj verziji “U tvojoj prisutnosti” Young pripovijeda o njenom otkriću knjige „Bog zove“, i kako je oblikovala praksu slušanja na njoj. Opisuje ju kao „molitvenu (svetu, pobožnu) knjigu koja je napisana od strane dva anonimna slušatelja. Te su žene pažljivo prakticirale čekanje u Božjoj prisutnosti, s papirom i olovkom u ruci, zapisujući poruke koje su dobivale od Njega. Te su poruke postale blago za mene. Izvanredno su se slagale s mojom čežnjom da živim u Isusovoj prisutnosti.“ Vrijedi napomenuti da je novija verzija knjige “U tvojoj prisutnosti” bila zakinuta za ovu informaciju. „Bog zove“ je jednako problematična knjiga koja je doživjela mnogo uspjeha početkom 1930-ih godina i doživljavala je nekoliko oživljavanja interesa zbog “U tvojoj prisutnosti”. Ponekad je subbiblična a ostatak vremena očito nebiblična. Svejedno ju naziva blagom i inspiracijom za svoju knjigu.

5. Još manje otkriva.
Young kaže da je njeno otkrivenje drukčije nego biblijsko. „Biblija je, dakako, jedina nepogrešiva Božja Riječ; moje pisanje mora biti konzistentno s tim nepromjenjivim standardom“ ali ne objašnjava po čemu je njezino pisanje drukčije. Jesse Johnson kaže. „Ona priznaje da sadržaj “U tvojoj prisutnosti” treba mjeriti po Pismima, ali to vrijedi i za Sveto pismo. Na kraju, nema bitne razlike u načinu na koji Young očekuje od nas kako bismo vidjeli Isusove riječi u odnosu na njezine, nego kako mi gledamo Bibliju. Mislim, Isusove riječi Sari su doslovno zapakirane u pobožnost, tako da možemo izvršavati naše pobožnosti svaki dan.“ Ako su njene riječi zaista od Isusa, kako mogu imati manje autoriteta ili biti manje obvezujuće od samih Pisama?

6. Ona oponaša natprirodne radnje.
Način na koji Jang prima svoje otkrivenje od Isusa ima trag natprirodnog/okultnog. “Odlučila sam slušati Boga s olovkom u ruci, zapisujući štogod vjerujem da je govorio. Prvi put kad sam ovo probala osjećala sam se čudno, ali sam primila poruku. Bila je kratka, biblijska i prikladna. Bavila se temama koje su tekuće u mom životu: povjerenje, strah, bliskost Bogu. Odgovorila sam pišući u moj molitveni dnevnik.” Ovo nije daleko od radnje poznate kao “automatsko pisanje” koju Wikipedia opisuje kao “navodna vidovnjačka sposobnost koja dopušta osobi da ispisuje riječi nesvjesno. Riječi se, navodno, izdižu iz podsvijesti, duhovnog ili natprirodnog izvora.” Njen poticaj je bio Božji Poziv gdje je jasno da autori dozvoljavaju svojim umovima da se isprazne pri čemu navodno primaju poruku od Boga. Ova radnja se vrlo razlikuje u odnosu na davanje biblijskog otkrivenja kad je Bog poticao kroz misli, osobe pa čak i istraživanja autora.

7. Ono što ona naglašava ne slaže se s onim što Biblija naglašava.
Ono što Young naglašava u “U tvojoj prisutnosti” je primjetno drukčije od onog naglasaka koje stavlja Biblija. Na primjer, ona rijetko govori o grijehu i obraćenju, a još rjeđe o Kristovom djelu na križu. Michael Horton kaže: “Što se tiče sadržaja, poruka se dade svesti na jednu poantu: Vjeruj mi sve više u svakodnevnom oslanjanju na mene i uživat ćeš u mojoj prisutnosti.”. Iako ovo nije nužno nebiblijska ili neprikladna poruka, teško da se slaže sa smjerom Biblije koji uvijek gura naprijed ili proistječe iz evanđelja Isusa Krista.”. Horton nadodaje: “Prvi spomen toga da je Krist uopće umro za naše grijehe se pojavljuje 28. veljače (61. stranica). Sljedeći spomen (vezano uz nošenje Kristove odjeće) je na 8. kolovoza (232. stranica). Čak i se prosinački odlomci usredotočuju na opću Isusovu prisutnost u našim srcima i svakodnevnim životima bez da je se usidri u Isusovoj povijesnoj osobi i djelu.”

8. Njen ton nije u skladu s Biblijom.
Ne može se poreći: Isus Sarah Young zvuči sumnjivo kao sredovječna zapadnjačka žena iz 21. stoljeća. Ako je to zapravo Isus koji govori, moramo objasniti zašto on zvuči tako primjetno drukčije od Isusa iz Evanđelja i Isusa iz knjige Otkrivenja. Nigdje u Sv. Pismu ne nalazimo Isusa (ili njegova Oca) kako govore ovako: “Kad se tvoja Radost u Meni susretne s Mojom Radošću u tebi, nastane vatromet nebeske ekstaze.”. Ili pak: “Nosi moju ljubav kao plašt Svijetla koji te pokriva od glave do pete.”. Također: “Prinesi mi žrtvu svog dragocjenog vremena. To stvara sveti prostor oko tebe – prostor prožet Mojom Prisutnošću i Mojim Mirom.”. Zašto Isus odjednom govori toliko drukčijim jezikom?

9. Stvara pomutnju.
Krivotvoreći duhovnu disciplinu slušanja i uzdižući ju na prvo mjesto, stvara pomutnju o disciplini koju Bog doista propisuje za sve kršćane. Micahel Horton je o tome dobro progovorio: “Prema reformacijskim granama evangelika, Bog nam progovara u svojoj Riječi (strelica vodi od Boga dolje prema nama) i mi mu se obraćamo u molitvi (strelica usmjerena gore prema Bogu). Međutim, “U tvojoj prisutnosti” brka usmjerenje tih strelica, zamagljujući razliku između Božjeg govora i našeg odgovora.” Njezin model i ono što podržava zbunjujuće je i nekorisno.

10. Njena knjiga je revidirana
Mnogi ne znaju kako je “U tvojoj prisutnosti” prošao nekoliko revizija i to ne samo u uvodu, u kojem je uklonila referiranje na Božji poziv, nego i u riječima za koje tvrdi kako ih je primila od Isusa. Ovo, naravno, baca još veću sumnju u autentičnost objave za koju tvrdi kako ju je primila. Na kraju krajeva, zašto bi Isusove riječi uopće trebale biti revidirane? Zar je Bog lagao? Zar se On promijenio? Je li ga ona krivo razumjela? Ovdje ne postoji druge opcije, nego li sumnjati u sve što je tvrdila kako je primila. Ova usporedba iz CARM ističe značajniju ispravku teksta:

2004.

23. Kolovoza
Povjerite svoje bližnje meni; pustite ih mojoj zaštitničkoj skrbi. Oni su puno sigurniji sa mnom nego li u vašim rukama koje stišću. Ako dozvoliš bližnjemu da postane idol u tvom srcu, stavljaš njega u opasnost – kao i sebe samog. Sjeti se kakve sam ekstremne mjere koristio s Abrahamom i Izakom. Uzeo sam Izaka do one točke smrti kako bih oslobodio Abrahama od sino-poklonstva. Obojica, Abraham i Izak, trpjeli su strašno zbog očevih nediscipliniranih osjećaja. Prezirem idolatriju, čak i u obliku roditeljske ljubavi. Kada bližnje prepustiš meni, slobodan si držati se za moju ruku. Kako mojoj brizi povjeriš druge, tako sam ja slobodan obasipati ih blagoslovima. Moja prisutnost će ići s njima gdje god krenu, a ja ću im podariti mir. Ista ta prisutnost ostaje s tobom, dok se odmaraš i stavljaš svoje povjerenje u mene. Gledaj samo što ću činiti.

2011.

23. Kolovoza
Povjerite svoje bližnje meni; pustite ih mojoj zaštitničkoj skrbi. Oni su puno sigurniji sa mnom nego li u vašim rukama koje stišću. Ako dozvoliš bližnjemu da postane idol u tvom srcu, stavljaš njega u opasnost – kao i sebe samog. Josip i njegov otac Jakov, trpjeli su strašno zato što je Jakov volio Josipa više od svojih drugih sinova i s posebnom naklonošću ga tretirao. Zato su ga Josipova braća mrzila i protiv njega kovala zavjeru. Naposljetku, iskoristio sam tu situaciju za dobro, ali i otac i sin su morali izdržati godine patnje i razdvojenosti jedan od drugoga. Prezirem idolatriju, čak i u obliku roditeljske ljubavi, stoga se kloni od činjenja ljubljenog djeteta idolom. Kada bližnje prepustiš meni, slobodan si držati se za moju ruku. Kako mojoj brizi povjeriš druge, tako sam ja slobodan obasipati ih blagoslovima. Moja prisutnost će ići s njima gdje god krenu, a ja ću im podariti mir. Ista ta prisutnost ostaje s tobom, dok se odmaraš i stavljaš svoje povjerenje u mene. Gledaj samo što ću činiti.

 

Poanta je jednostavna: “U tvojoj prisutnosti” je knjiga koja je izgrađena na pogrešnoj premisi te je sukladno tome opasna i ne zaslužuje vašu pažnju ili afirmaciju. Velika tragedija jest u tome što odvlači ljude od Božjih milosti koje su već pune slada i zadovoljavajuće, no samo ako ih mi prihvatimo i prigrlimo.

 

Izvor

A ako želite biblijske misli za svaki dan, potražite ih na ovoj stranici- nastale su kao odgovor svećenika na spornu knjigu: https://www.facebook.com/Wilfrid-Stinissen-100127511435949/