Naslovnica Crkva U ime kršćanskog jedinstva otežana Stepinčeva kanonizacija

U ime kršćanskog jedinstva otežana Stepinčeva kanonizacija

Stara izreka u politici kaže ′ako se ne može, ili ne smije donijeti odluka, onda se formira povjerenstvo koje će razmatrati problematiku′. Tim putem je, čini se, krenula i Sveta stolica sa pitanjem proglašenja svetim, blaženog nam kardinala Alojzija Stepinca.

Iako nam Hrvatska Biskupska Konferencija tvrdi kako je zajednička komisija u kojoj bi sudjelovali i pripadnici Srpske pravoslavne crkva tek formalnost, iz pravoslavnih izvora stiže drugačija slika.

Papa ima razumevanje za stav Srpske pravoslavne crkve da lik i delo Alojzija Stepinca za srpski narod nisu dobra preporuka za sveca.

Tako je za srpske medije izjavio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović nakon sastanka sa Svetim ocem u Vatikanu.

Odluku o kanonizaciji Stepinca papa Franjo neće doneti sve dok zajednička komisija dve crkve ne ispita njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu.

 – rekao je Amfilohije, koji je zahvalan papi na razumijevanju u ovom slučaju.

U izaslanstvu koje se u subotu sastalo sa Papom, osim Amfilohija, bili su i vladika bački Irinej i veleposlanik Srbije u UNESCO-u Darko Tanasković.

Kako pišu srpski mediji: Razgovaralo se o posljedicama koje bi proglašenje zagrebačkog nadbiskupa iz vremena NDH svetim moglo imati na pogoršanje odnosa dviju crkava.

Kako do toga ne bi došlo, dogovoreno je formiranje zajedničke komisije koja treba utvrditi tko je bio Stepinac, kako je prešao put od srpskog oficira do čovjeka koji je bio oduševljen stvaranjem NDH, je li digao glas protiv zločina u Jasenovcu, je li ustao protiv Pavelića na način na koji je ustao protiv Tita… Konačno, je li mu savjest bila čista, kako je rekao na suđenju 1946. godine.

Sve dok se to ne utvrdi, SPC se neće složiti da u katoličkom crkvenom kalendaru postoji dan svetog Alojzija Stepinca, koji bi slavilo više od milijardu katoličkih vjernika širom svijeta.

Amfilohije je rekao da se uskoro očekuje izbor članova zajedničkog povjerenstva o Stepincu. SPC je predložio svoje članove, a u njemu će biti i hrvatski svećenici i predstavnici Vatikana.

Papi smo izrazili i zahvalnost što Vatikan nije priznao Kosovo.” – rekao je mitropolit.

Izvor