Naslovnica Papa Franjo S nestrpljenjem se iščekuje postsinodalna apostolska pobudnica pape Franje

S nestrpljenjem se iščekuje postsinodalna apostolska pobudnica pape Franje

S nestrpljenjem se iščekuje postsinodalna apostolska pobudnica pape Franje koja bi mogla odrediti put buduće Crkve kroz vode seksualnosti, braka i obitelji, a po izjavi nadbiskupa Vincenza Paglia, predsjednika Papinskoga vijeća za obitelj, ona bi mogla biti objavljena do kraja ožujka.

Po njegovim riječima pobudnica, će biti prava “himna o ljubavi i brizi za djecu“, te svjedočanstvo blizine Crkve obiteljima koje su ranjene. Papa će, dodao je nadbiskup Paglia, pozvati obitelji da budu “Crkva koja izlazi u svijet“.

Ed Pentin iz National Catholic Register-a doznaje iz izvora bliskog Svetoj Stolici da dokument prolazi treću doradu te se očekuje njegovo objavljivanje na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, kada se slavi i treća obljetnica inauguracijske mise pape Franje.

Isti izvor je također potvrdio da je glavni suradnik na tekstu jedan od papinih najbližih savjetnika, argentinski nadbiskup Victor Manuel Fernández, rektor Papinskog katoličkog sveučilišta Argentine u Buenos Airesu.

Prema Pentinu, neimenovani, ali “pouzdan i dobro informirani izvor” koji je i moralni teolog, mu je rekao kako ga je nacrt “duboko uznemirio” jer “dovodi u pitanje naravni moralni zakon.” Pentin je također razgovarao s “višim vatikanskim dužnosnikom” koji je “čuo da je nacrt dobar, ali to je bilo “prije dosta vremena.” Isti dužnosnik misli da će biti na tragu završnog izvješća sa Sinode, koje je i samo bilo predmet brojnih kritika.

Što se tiče nadbiskup Fernándeza, on je dao intervju prošle godine u kojem je iznio papinu metodu ostvarivanja promjena.

Papa djeluje sporo jer želi biti siguran da će promjene imati veliki utjecaj. Sporost je potrebna kako bi se osigurala učinkovita promjena. On zna da neki gaje nadu kako će sljedeći papa sve vratiti na staro, pa ako krene polako, teže će im biti vratiti stvari natrag …. Morate shvatiti da je on usmjeren na reforme koje će biti nepovratne.

Nadbiskup nije imao nimalo dvojbi oko njegove teološke orijentacije kada je u drugom intervjuu govorio o kontroverznom paragrafu o homoseksualnosti završnog dokumenta Sinode, koji nije dobio podršku većine biskupa:

Vjerojatno postoji nedostatak volje da se kaže, zajedno s papom Franjom: ‘Tko smo mi da sudimo homoseksualce’.

Talijanski vatikanista Andrea Gagliarducci izvijestio je početkom ovog tjedna da je Kongregacija za nauk vjere proučila nacrt dokumenta, a zatim “poslala poduže pismo s nekoliko doktrinarnih primjedbi,– a prema glasinama ono sadrži punih 40 stranica teksta“.

S druge strane, kardinal George Pell je u jednoj propovijedi rekao da će papa Franjo najvjerojatnije koristiti apostolsku pobudnicu kako bi ponovno potvrdio i razjasnio dugogodišnje crkveno učenje i disciplinu koja zabranjuje pričest rastavljenim i ponovno civilno vjenčanim vjernicima.

Mi sada očekujemo apostolsku pobudnicu Svetog Oca, kojom će se ponovno izraziti ključni elementi crkvene tradicije ističući kako su poziv na razlučivanje i unutarnji forum trebali samo poslužiti boljem razumijevanju Božje volje koja je pokazana u Svetom pismu i učiteljstvu, te se nikada ne smije koristiti za nepoštivanje, iskrivljavanje ili opovrgavanje uspostavljenog crkvenog učenja“,

– rekao je tada kardinal Pell.

Izvor