Naslovnica Društvo Novi film o barbarizmu sovjetskih vojnika nad časnim sestrama u II. svjetskom...

Novi film o barbarizmu sovjetskih vojnika nad časnim sestrama u II. svjetskom ratu

Film “Les Innocentes” (“Agnus Dei” u američkom izdanju), u produkciji francuske redateljice Anne Fontaine debitirao je na Sundance Film Festivalu krajem siječnja, te predstavlja zastrašujući pogled na život redovnica koji su pretrpjele zlostavljanja sovjetskih vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Temeljen je na istinitim događajima, a priča se vrti oko liječnice Crvenog križa koja je 1945. poslana u samostan kako bi pomogla poljskim časnim sestrama, za koje kasnije otkrije da su silovane od skupine sovjetskih vojnika.

Prema stvarnim bilješkama liječnika, 25 časnih sestara u samostanu je silovano, neke od njih čak 40 puta za redom. Dvadeset redovnica je ubijeno, a pet je zatrudnjelo.

Ove povijesne činjenice pokazuju sovjetske vojnike u negativnom svjetlu, ali to je istina- rekla je Fontaine u jednom intervjuu, “istina koja vlasti ne žele otkriti, čak i ako je nekoliko povjesničara svjesno događaja.

Ti vojnici nisu osjećali krivnju“, objasnila je. “Oni su dobili dopuštenje svojih nadređenih, kao nagradu za iskazane zasluge u ratu.

Film pokazuje kako francuska liječnica pokušava pomoći redovnicama, kao i borbi časnih sestara da pomire svoju vjeru s tragedijom. Fontaine, koja je i sama katolikinja i ima članove obitelji u redovničkim zajednicama, provela je mnogo vremena u razgovoru s redovnicima u pripremi za film.

Mnogi ljudi koji su odabrali taj život su sretni“, rekla je. “Imala sam duge razgovore sa zaređenim osobama koje sam susrela zbog eve teme. Njihova inteligencija, njihova vizija i smisao za humor su fascinantni.

Talijanski pisac Emilio Ranzato za L’Osservatore Romano, opisuje “Les Innocentes” kao “možda najljepši film snimljen unutar zidina samostana, osim ‘Therese'” (filma Alaina Kavalira iz 1986.).

Redovnice prolaze “ispit hrabrosti” piše Ranzato, koji ističe njihovu “krhkost”, ali ni na koji način ne umanjuje njihov poziv.

 

Izvor