Naslovnica Društvo Bi li u skoroj budućnosti umjetna inteligencija mogla sastaviti čitave molitvenike, teološke...

Bi li u skoroj budućnosti umjetna inteligencija mogla sastaviti čitave molitvenike, teološke rasprave ili misale?

Dok se Sinoda širi diljem svijeta, izvješća o njezinom procesu često su kritizirana.

Neki su, kao u Irskoj, izvijestili da Sinodalna izvješća ne odražavaju stvarne rasprave na sastancima.

Neki su, kao u Njemačkoj, bili zaprepašteni lakoćom kojom su lobističke skupine potpuno preotele proces, čak do točke de facto raskola.

U Aziji, Vatikan je otkrio da postoji još čudniji element u ovom procesu.

Vatican News izvještava:

Nakon razdoblja tihe molitve, otac Clarence Devadass, član tima za razlučivanje i izradu nacrta, predstavio je ažurirani nacrt odgovora na Kontinentalni dokument koji se razmatra. Ovaj novi nacrt sastavljen je korištenjem AI (umjetne inteligencije) i HI (ljudske inteligencije), istaknuo je o. Devadass. Zapravo, Azijska kontinentalna skupština je prva kontinentalna skupština koja je uključila korištenje digitalnih tehnologija za prikupljanje amandmana i doprinosa sudionika. Zatim je predstavio sva mjesta u prvom nacrtu gdje su uneseni amandmani.

Već postoje svećenici koji koriste ChatGPT za pisanje propovijedi, vjerojatno ga mnogi koriste za sastavljanje molitava, a sada se ovdje od ljudi tražilo da odvoje vrijeme i daju svoj doprinos kao dio ‘Božjeg naroda’, da bi se onda koristio tako čudan i dehumanizirajući proces koji na kraju ‘tumači’ i ‘slaže’ njihove ideje.

Svećenik uključen u ovaj proces rekao je za portal The Pillar:

Mogli bismo sa sigurnošću reći da je bio učinkovit u sortiranju podataka i pronalaženju ključnih riječi, ali moraju ga nadzirati ljudski resursi kako bi se osiguralo da podaci točno odražavaju raspoloženje u kući.”

“Ono za što bi trebalo nekoliko sati, učinjeno je za nekoliko minuta. Ali kako bi se osigurao integritet odgovora, kasnije su ga ponovno provjerili članovi odbora za izradu nacrta u odnosu na ‘sirove podatke’.

Bi li u skoroj budućnosti umjetna inteligencija mogla sastaviti čitave molitvenike, teološke rasprave ili misale?

Dok se svijet bori s implikacijama ovog novog sredstva tehnologije, Crkva bi trebala naglasiti važnost autentičnog govora na autoritativan način, možda čak i u obliku enciklike, pape Franje ili njegovog nasljednika, o novim oblicima tehnologije.

Može također početi s povjerenjem u ljepotu čovječanstva dopuštajući ljudima, a ne računalima, da rade na takvim dokumentima.

Izvor