Naslovnica Svijet Bivši teolog oslobođenja tvrdi da je pokret kriv za pad katolicizma u...

Bivši teolog oslobođenja tvrdi da je pokret kriv za pad katolicizma u Brazilu

Duga dominacija teologije oslobođenja je glavni uzrok propadanja katolicizma u Brazilu, prema fratru Clodovisu Boffu.

Sve do 2007. redovnik je bio istaknut teolog teologije oslobođenja, iako ne tako poznat kao njegov brat Leonardo, bivši katolički svećenik koji je jedan od utemeljitelja pokreta, koji je stekao popularnost 1970-ih i naglašavao oslobođenje od siromaštva i ugnjetavanja kao ključ spasenja.

Zatim je, u potezu koji ga je udaljio od njegovog slavnog brata, Clodovis Boff objavio članak “Teologija oslobođenja i povratak osnovama”, u kojem je optužio teologe oslobođenja da su u središte teologije stavili siromašne umjesto Isusa Krista.

Sada je Boff napisao knjigu u kojoj poziva na ponovno usredotočenje latinoameričke Katoličke Crkve na Krista.

“Potrebno je da Crkva ponovno stavi naglasak na Krista kao svećenika, kao gospodara i Gospodina, a ne samo na borbu protiv siromaštva i krizu klimatske promjene”, rekao je na predstavljanju knjige “Kriza u Katoličkoj Crkvi i Teologija oslobođenje”, napisanu u suradnji s ocem Leonardom Raserom.

“Ovo su važna pitanja, jer bez napajanja na Kristu, koji je izvor, sve presušuje, sve umire”, rekao je Boff.

U kasnim 1960-ima, kada je teologija oslobođenja započela svoju dugu dominaciju religijske misli u u Brazilu, više od 90% Brazilaca bili su katolici.

Od tada se postotak katolika u brazilskom stanovništvu smanjio i sada iznosi 51%.

Štoviše, brazilski katolici imaju vrlo nisku stopu pohađanja crkve. Istraživanje koje je prošle godine proveo Centar za primijenjena istraživanja u Sveučilištu Georgetown (CARA) u 36 zemalja, pokazalo je da samo 8% brazilskih katolika nedjeljom ide na misu. Stopa je treća najniža među analiziranim zemljama.

Boff i Raser razlog pada u pohađanju crkve vide u tome što se polog vjere ne prenosi dalje.

S teologijom oslobođenja, “vjera je instrumentalizirana u smislu siromašnih”, piše Boff u knjizi. “Čovjek pada u utilitarizam ili funkcionalizam u odnosu na Božju riječ i teologiju općenito”, nastavlja.

Prema fratru, to mnoge katolike vodi u protestantizam, ezoterizam, neopoganstvo, pa čak i sotonizam.

Fra Clodovis u svojoj knjizi govori o tome kako je surađivao s zagovornicima teologije oslobođenja za vrijeme pontifikata pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI.

Za njega je nužno da se teologija oslobođenja ponovno promisli- s Kristom u središtu, a ne siromasima, kako je naglasio sveti Ivan Pavao II. u svom pismu brazilskim biskupima 1986. godine.

Izvor