Naslovnica Društvo Ciljevi i laži klevetničke kampanje poljske ljevice protiv Ivana Pavla II.

Ciljevi i laži klevetničke kampanje poljske ljevice protiv Ivana Pavla II.

“Poluistina je cijela laž.”

Ova židovska poslovica savršeno opisuje nepoštene tvrdnje da je budući papa sveti Ivan Pavao II. svojedobno prikrivao seksualno zlostavljanje kao nadbiskup Krakova (1962.-1978.), a koje su nedavno iznijeli nizozemski novinar Ekke Overbeek i privatna poljska novinska postaja u američkom vlasništvu, TVN24. Poljski povjesničari jednoglasno su odbacili te optužbe kao temeljene na manipulativnom i selektivnom čitanju arhivskih dokaza, dok se poljsko društvo velikom većinom okupilo u obranu pokojnog pape.

Prioriteti poljske ljevice

Ideološka ljevica u današnjoj Poljskoj ima dva glavna cilja, jedan kratkoročni, a drugi dugoročni. Prva je da izbaci s vlasti socijalno konzervativnu stranku Pravo i pravda, koja vlada zemljom od 2015. godine. U međuvremenu, dugoročno gledano, poljska ljevica sanja o stvaranju socijalne revolucije poput one koju je proveo premijer José Luis Rodríguez Zapatero u Španjolskoj 2000-ih, sa legalnim pobačajem na zahtjev, istospolnim “brakovima” i državnom politikom vođenom LGBT i rodne ideologije.

Naravno, poljska ljevica je zabrinuta zbog klimatskih promjena, prava životinja, izbjeglica i drugih pitanja koja su draga njenim ideološkim kolegama u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi. Ali čak i površno čitanje poljskih lijevo-liberalnih medija i izjava progresivnih poljskih političara otkriva opsjednutost društvenim i seksualnim pitanjima.

Također, primarna prepreka ostvarenju ovih ciljeva je Katolička Crkva.

Dakle, da bi oslabila poziciju Crkve i ugradila društveni progresivni program u zakonodavstvo, ljevica treba diskreditirati Ivana Pavla II u očima Poljaka. Nadalje, u svom je naučavanju poljski papa dosljedno branio dostojanstvo nerođenih i tradicionalni spolni moral.

Sveti Ivan Pavao II. nije prvi papa koji se našao na udaru klevetničke medijske kampanje. Iako je papa Pio XII. bio eksplicitniji u svojoj kritici komunizma nego nacizma, spasio je tisuće talijanskih Židova skrivajući ih u Vatikanu, Castel Gandolfu i mnogim rimskim samostanima. Ipak, kampanja klevetanja koju je orkestrirao KGB dovela je do toga da ga prozovu “Hitlerovim papom”. Kao i Ivan Pavao II., Benedikt XVI. optužen je za nemar u suočavanju sa seksualnim zlostavljanjem kao nadbiskup, ali su njemački tužitelji prekinuli slučaj zbog nedostatka dokaza. U međuvremenu, nedugo nakon izbora, papa Franjo je također lažno optužen da se simpatizirao s argentinskom vojnom diktaturom 1970-ih i 1980-ih.

Srećom, poljski povjesničari i veći dio poljskog društva pokazali su se imunima na ove optužbe. Siguran sam, međutim, da će ljevica nastaviti s napadima na svetost Ivana Pavla II., pa se one koji brinu za povijesnu istinu morati pripremiti na dugu bitku.

Izvor