Naslovnica Društvo Kardinal Müller upozorava Tuckera Carlsona: ‘Bez kršćanstva, Zapad je ništa.’

Kardinal Müller upozorava Tuckera Carlsona: ‘Bez kršćanstva, Zapad je ništa.’

Kardinal Gerhard Müller, bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, branio je kršćanstvo kao ključnu ulogu u uspjehu zapadne kulture, rekavši Tuckeru Carlsonu u  intervju kako “je Zapad bez kršćanstva ništa”.

U intervjuu objavljenom na Veliku subotu, Carlson je pitao kardinala Müllera kakvo je njegovo viđenje trenutnog stanja zapadnog svijeta.

Kada je visokoprofilirani konzervativni voditelj emisije upitao Müllera kako zamišlja izgled Zapada za 100 godina, njemački kardinal je rekao da ne može predvidjeti budućnost, ali je ponudio objašnjenje vodećih načela koje smata nužnim za razumijevanje.

Bivši poglavar za nauk vjere u Crkvi rekao je da je bolja budućnost moguća samo uz “obnovu kršćanskog razumijevanja što je to naša kultura”.

“Bez kršćanstva, Zapad je ništa; to je samo teritorij, ali bez kulture, bez duha, bez identiteta.”

„Stoga je vrlo važno gledati u korijene naše kulture, grčku filozofiju, rimski [zakon]… zajedno [sa] Starim i Novim zavjetom, kršćanskom i židovskom velikom tradicijom. Unatoč razlikama koje imamo, osnova ove zapadne kulture je ista”, rekao je Müller.

“S evanđeljem, radosnom viješću, možemo pripraviti put Gospodinu.”

Müller je naglasio da kroz Krista svatko ima “nadu da loše stvari, patnja, smrt” i “nepravda bogatih i moćnih prema siromašnima i normalnim ljudima neće biti posljednja riječ”.

Umjesto toga, “U Isusu Kristu imamo posljednju Božju riječ, a on je naš spasitelj”, rekao je.

Müller je Carlsonu rekao da ne postoje samo “vojni ratovi” nego i “ratovi protiv ljudskih života, protiv nerođene djece, protiv starih ljudi”.

Mi [kršćani] smo navjestitelji dostojanstva svih u svim zemljama i moramo raditi za slobodu, za društvenu pravdu i tako promicati sve ljudske vrijednosti. To je važnost Crkve, svih kršćana, [cijelog] kršćanstva za današnji svijet i za naše nadolazeće stoljeće. I mislim da bez kršćanstva nema prave nade za čovječanstvo.

Upozorio je da “nam prijete antiljudske moći, gdje je partija ili ideologija važnija od bogatstva i dobrobiti vlastitog naroda.”

“Oni žele napraviti veliku ekspanziju svoje moći, sva ova nedjela koja vode u ratove i patnje milijuna i milijuna ljudi.”

Njemački kardinal je rekao da postoji “velika zadaća u Sjedinjenim Državama da nadvladaju iskušenja da postanu Orwellovska država. Kad jedna stranka želi svojom ideologijom dominirati, prodrijeti na sva sveučilišta i u sve masovne medije. Trebamo raznolikost; potrebna nam je slobodna rasprava.”