Naslovnica Crkva Kardinal poziva na ‘trajni’ katoličko-masonski dijalog

Kardinal poziva na ‘trajni’ katoličko-masonski dijalog

Kardinal Francesco Coccopalmerio pozvao je na ‘trajnu’ raspravu između katolika i masona kada je prošlog tjedna govorio na zajedničkoj katoličko-masonskoj konferenciji.

Talijanski kardinal, čije je dijelove govora objavio Il Messagero, sastao se tijekom konferencije organizirane u Milanu s predstavnikom vodeće talijanske masonske lože, velikim meštrom Velikog Orijenta Stefanom Bisijem. Nažalost, osim kardinala Coccopalmeria, na konferenciji je bio prisutan i milanski nadbiskup Mario Delphini.

„Iz onoga što sam mogao razumjeti… mislim da postoji evolucija u međusobnom razumijevanju odnosa između katolika i masona“, izjavio je Coccopalmeri. „Prije pedeset godina, bilo je puno manje razumijevanja, ali stvari su krenule dalje i nadam se da ovi susreti neće stati na tome. Pitam se možemo li imati okrugli stol, čak ni na razini visokih predstavnika, kako bismo se mogli bolje upoznati”.

Konferenciju je mason Bisi nazvao ‘povijesnom’, a organizirala ju je Skupina za društvena-religijska istraživanja i informiranje (GRIS). Konferencija je bila zatvorena za medije, što je navodno bio uvjet nadbiskupa Delpinija za dolazak.

Katolička crkva dosljedno zabranjuje katolicima pristupanje masonima, što je Vatikan ponovio posljednjih tjedana. Papa Klement XII. je papinskom bulom „In Eminenti“ definirao članstvo u masonima smrtnim grijehom te je nametnuo automatsku ekskomunikaciju – latae sententiae – svakom katoliku koji se pridruži masonima.

O. Zbigniew Suchecki, profesor na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure i stručnjak za masoneriju, istaknuo je u razgovoru s novinarom portala LifeSite News da nauk Crkve i osuda članstva u slobodnim zidarima još uvijek nije promijenjeno.

Potrebno je također spomenuti govor masona Bisija na konferenciji pod naslovom „Slobodno zidarstvo između Ratzinger i Bergoglia“, koji je ispričao kako veliki dio svog formativnog života može zahvaliti utjecaju Katoličke crkve. U govoru je također kritizirao papu Franju što nije dovoljno otvoren prema masonima.

Smatra da Franjin komentar iz 2013. godine o homoseksualcima, „tko sam ja da sudim“, također treba biti primijenjen na masone:

„Papa Franjo je na početku pontifikata izrekao poznatu izjavu ‘Tko sam ja da sudim’ upućenu homoseksualcima, zatim je otvorio vrata Crkve rastavljenima i ponovno vjenčanima, ali je zaboravio da i među masonima ima puno katolika koji se ne mogu pričestiti i nije prihvatio davanje vjerodajnica masonskom veleposlaniku“.

Mason Bisi smatra vodstvo Katoličke crkve odgovornim što ne dolazi do ‘pomirenja’ i ‘dijaloga’ između Crkve i masona.

„Moja je želja, nada, da se jednoga dana papa i Veliki meštar mogu susresti…“, zaključio je svoj govor Bisi.

Vođa talijanskih masona očito je zaboravio na Deklaraciju koju je 1981. godine objavila Kongregacije za doktrinu vjere o statusu katolika koji postaju slobodni zidari. Vatikan je odgovorio na obnovljena pitanja potvrđujući prethodni nauk, a kazna je i dalje ostala ekskomunikacija za katolike koji žele postati masoni.

Naknadni tekst nekoliko godina kasnije – Deklaracija o masonskim udrugama i nepomirljivosti kršćanske vjere i slobodnog zidarstva – potvrdio je stav Crkve, ističući „nepomirljivost između načela slobodnog zidarstva i katoličke vjere”.

Izvor