Naslovnica Svijet Međunarodna anglikanska zajednica raspada se zbog blagoslova istospolnih brakova. Možemo li nešto...

Međunarodna anglikanska zajednica raspada se zbog blagoslova istospolnih brakova. Možemo li nešto naučiti od njih?

Odluka Anglikanske crkve da blagoslovi istospolne parove i dalje odjekuje diljem globalne Anglikanske zajednice, a na međunarodnom sastanku anglikanskih vođa u Ruandi taj potez je ocijenjen “pastoralno prijevarnim i bogohulnim”.

Na sastanku je izglasano nepovjerenje nadbiskupu Canterburyja Justinu Welbyju te su njega i Anglikansku crkvu u Engleskoj pozvali da se pokaju zbog svoje odluke.

„Unatoč 25 godina ustrajnih upozorenja većine anglikanskih primasa, ponovljena odstupanja od autoriteta Božje Riječi razderala su tkivo Zajedništva. Ova upozorenja su očito i namjerno zanemarena i sada se bez pokajanja ovaj raskid ne može popraviti.”

“Žalosti Duha Svetoga i nas što je vodstvo Anglikanske crkve odlučilo blagosloviti grijeh”.

“Budući da Gospodin ne blagoslivlja istospolne zajednice, pastoralno je varljivo i bogohulno izmišljati molitve koje zazivaju blagoslove u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.”

Ove izjave dolaze iz Global Fellowship of Confessing Anglicans (GAFCON), koja ima oko 40 milijuna članova. Njihove crkve uključuju Anglikansku crkvu u Sjevernoj Americi, iako najviše pripadnika ima u Nigeriji, Ugandi i Keniji.

Engleska crkva odvojila se od rimokatolicizma u 16. stoljeću. Od osnivanja Anglikanske zajednice 1867., nadbiskup Canterburyja smatra se duhovnim i moralnim vođom globalne zajednice, iako nema obvezujući autoritet. Globalnu anglikansku zajednicu čine 42 anglikanske crkve diljem svijeta i oko 80 milijuna članova.

“Javne izjave nadbiskupa od Canterburyja i drugih čelnika Anglikanske crkve u prilog istospolnim blagoslovima su izdaja njihovog zavjeta zaređenja i posvećenja da će odagnati zablude te podupirati i braniti istinu naučavanu u Svetom pismu”, izjavili su iz GAFCON-a.

Katolička Crkva je također svjedočila napetostima zbog činjenica, općenito utemeljenih u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi, koje žele promijeniti crkveno učenje o braku, homoseksualnim odnosima i njihovim vezama. Dok su papa Franjo i drugi naglasili potrebu za približavanjem i dobrodošlicom onima koji se identificiraju kao homoseksualci ili lezbijke, Crkva je ponovila potrebu da se to čini s poštovanjem i osjetljivošću.

Pastiri moraju znati “kako pronaći najprikladnije načine, u skladu s naukom Crkve, da im naviještaju Evanđelje u njegovoj punini”, izjavila je Kongregacija za nauk vjere u ožujku 2021. Dokument, odgovor na pitanje smije li Crkva blagoslivljati istospolne zajednice, odgovorio niječno. “Bog ne može blagosloviti grijeh”, pisalo je.

Izvor1

Izvor12