Naslovnica Crkva PAPA FRANJI SE NE ŽURI S PROMJENAMA U KURIJI

PAPA FRANJI SE NE ŽURI S PROMJENAMA U KURIJI

Unatoč očekivanjima, koja nam u zadnje vrijeme stižu od pouzdanih vatikanskih komentatora, pa i od samog klera diljem svijeta, o jednoj opširnoj i ubrzanoj reorganizaciji rimske Kurije te o glasinama o zatvaranju tkz. Vatikanske Banka još dugo neće biti ništa.

Biskup Angelo Becciu, visoki dužnosnik u Vatikanu je izjavio kako bi se svi trebali malo smiriti. Što se tiče Istituto per le Opere Religiose, odnosno Vatikanske Banke kako ga najčešće zovu, Becciu je u intervjuu za Vatikanske novine L’Osservatore Romano prenio kako je i sam papa bio začuđen čitajući u medijama svoje navodne izjave koje nije nikad izrekao ili misli koje su pogrešno predstavljene. Na ovo će se novi papa morati nažalost naviknuti, jer će sekularni mediji, i to na globalnoj razini, nastojati gurati svoju politiku pa se tako našlo već bezbroj stručnjaka koji su počeli savjetovati papi Franji kako bi mogao ovo ili kako bi mogao ono… A što se tiče same kurije, biskup Becciu je dodao da je prerano uopće razmišljati o nekim budućim promjenama u strukturi same organizacije. Prema Becciu, papa Franjo prvo želi saslušati savjete onih osam kardinala koje je i imenovao za ovu funkciju, a oni se neće formalno sastajati prije listopada ove godine, dakle za još šest mjeseci. Sadašnji dužnosnici, čak i oni kojima je istekao petogodišnji mandat su zamoljeni da ostanu pri svojim poslovima. Po ovome se vidi da novi Papa Franjo pomno prati događanja unutar samog Vatikana te da neće požuriti s nekim ubrzanim promjenama kao da je pod Benediktom sve bilo naopako.

Ono što bi nama trebalo biti važno, kako je papa Franjo ustvrdio u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi u kapeli Doma Svete Marte, jest da su kršćani dužni hrabro prenositi vjeru, naglasivši kako kršćani ne smiju biti mlaki. Po ovome se vidi da papa ima dobro ucrtan put: put bez mlakosti ali s puno hrabrosti u svom pontifikatu.

Izvor: Catholic News Agency i Vatikanski radio