Naslovnica Svijet Papa, mladi Rusi i Grkokatolička Crkva

Papa, mladi Rusi i Grkokatolička Crkva

Izjava poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve o raspravi oko nekih izjava pape Franje na susretu s katoličkom mladeži u Rusiji

 

S velikom boli i zabrinutošću doznali smo za riječi pripisane Njegovoj Svetosti papi Franji za vrijeme internetskog susreta s ruskom katoličkom mladeži, 25. kolovoza 2023. u Sankt Peterburgu.
Nadamo se da su ove riječi Svetog Oca izrečene spontano, bez pokušaja povijesnih procjena, a kamoli podrške ruskim imperijalističkim ambicijama. No, dijelimo veliku bol koju su prouzročili ne samo među biskupima, klerom, redovništvom i vjernicima naše Crkve, nego i drugih denominacija i vjerskih organizacija. U isto vrijeme shvaćamo duboko razočaranje u društvu koje su izazvali.
Riječi o “velikoj Rusiji Petra Velikog, Katarine Velike, tom carstvu – velikom, prosvijećenom, zemlji velike kulture i velike ljudskosti”, najgori su primjer imperijalizma i ekstremnog ruskog nacionalizma.
Postoji opasnost da se ove riječi shvate kao podrška nacionalizmu i imperijalizmu koji su uzrokovali današnji rat u Ukrajini – rat koji svakodnevno donosi smrt i razaranje našem narodu.
Primjeri koje Sveti Otac navodi zapravo su u suprotnosti s njegovim naukom o miru, jer je oduvijek osuđivao svaki oblik imperijalizma u suvremenom svijetu i upozoravao na opasnosti ekstremnog nacionalizma, ističući da je on uzrok “djelomičnog Trećeg svjetskog rata”.
Kao Crkva želimo konstatirati da u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu takve izjave potiču neokolonijalne ambicije zemlje agresora, te trebamo kategorički osuditi ovakav način za “biti Rus”.
Kako bi se izbjegle bilo kakve manipulacije namjerama, kontekstom i izjavama koje se pripisuju Svetom Ocu, od Svete Stolice očekujemo objašnjenje ove situacije.
Ukrajinska grkokatolička crkva, zajedno sa svim građanima naše zemlje, osuđuje ideologiju “ruskog svijeta” i cjelokupni zločinački način “ruskog bivstva”. Nadamo se da će Sveti Otac čuti naš glas.
Za nekoliko dana okupit će se biskupi naše Crkve u Rimu na godišnjoj Sinodi Ukrajinske grkokatoličke crkve. Imat ćemo priliku susresti se s Njegovom Svetošću i osobno mu prenijeti sumnje i boli ukrajinskog naroda, uzdajući se u njegovu očinsku brigu za njih.
+SVJATOSLAV
[Njegova Blaženstvo veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk]

 

 

 

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni pojasnio je kako je: „Papa htio potaknuti mlade da očuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini”.

„U spontanim pozdravnim riječima koje je uputio nekolicini mladih ruskih katolika posljednjih dana, kao što je jasno iz konteksta u kojem ih je izrekao, Papa je namjeravao potaknuti mlade ljude da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini, a nikako ne veličati imperijalističku logiku i vladajuće osobe, (koje je) spomenuo kako bi ukazao na neka povijesna referentna razdoblja”, objasnio je Bruni, a prenosi Vatican News.