Naslovnica Crkva QUO VADIS GERMANIA

QUO VADIS GERMANIA

Nadbiskup Freiburga Robert Zollitsch, koji je ujedno i predsjedatelj Njemačke Biskupske Konferencije, dao je svoju podršku inicijativi koja bi omogućila ženama ređenje za trajni đakonat, izjavivši da takvi stavovi više nisu tabu u Katoličkoj Crkvi. Izjavu je dao 28.4. 2013.u Freiburgu na zatvaranju simpozija gdje se sastalo tristotinjak tkz. eksperata koji su iznijeli svoje prijedloge za reformu Crkve. Biskup Zollitsch je također izjavio kako bi Crkva mogla vratiti svoj kredibilitet ako se snažno posveti reformi. Na simpoziju se između ostalog dotaknulo i pitanje rastavljenih pa ponovno oženjenih osoba odnosno mogućnost da im se dopusti sveta pričest i ispovijed.
Ovakve procjene se mogu čuti i kod nas među visoko pozicioniranim klerom, koji kao da su jedva čekali da Papa Benedikt XVI. odstupi pa da svoje liberalne stavove nameću vjernicima.
Ja se samo pitam što ovim liberlanim teolozima nije jasno u Katekizmu Katoličke Crkve? I tko im daje za pravo uopće misliti da će novoizabrani papa Franjo uslišiti njihove prijedloge? Sasvim je jasno kako je Crkvi potrebna reforma, ali valjda je i najobičnijom laiku jasno da se u Magisterium Crkve ne može, pa i ne smije dirati.
Kad se samo sagledaju sva prava i dužnosti koja donosi služba đakonata, kao što su: krštenje, vjenčanje, predvođenje pogrebnih obreda i propovijedanje, onda jedna ovakva inicijativa koja bi ove službe omogućila ženama, predstavlja zasigurno samo korak do njihovog ređenja za svećenice, što u biti služba đakonata i jest.
Bilo bi lijepo kada bi Papa Franjo stao na kraj ovakvim glupim inicijativama o kojima non stop slušamo od sekularnih medija, a sad čak i od uzvišenih biskupa.