Naslovnica Crkva U Lurdskom svetištu će ukloniti Rupnikove mozaike iz poštovanja prema žrtvama?

U Lurdskom svetištu će ukloniti Rupnikove mozaike iz poštovanja prema žrtvama?

Mozaik koji je izradio pater Marko Rupnik mogao bi biti uklonjen iz bazilike svetišta u Lurdu u Francuskoj, iz obzira prema žrtvama zlostavljanja koje u svetište dolaze tražiti utjehu, rekao je biskup Tarbesa i Lurda.

„Lourdes je mjesto gdje se mnoge žrtve obraćaju Bezgrešnom začeću za utjehu i ozdravljenje. Njihova je tjeskoba velika pred mozaicima oca Rupnika upravo na ovom mjestu: ne možemo to ignorirati”, rekao je biskup Jean-Marc Micas u izjavi objavljenoj u petak.

Rupnik, isusovački svećenik i umjetnik, osnovao je Aletti centar, umjetničku školu u Rimu posvećenu vjerskoj umjetnosti. Optužen je za seksualno i psihičko zlostavljanje posvećenih žena iz Zajednice Loyola u Sloveniji koje su bile povezane s centrom Aletti.

Rupnikova umjetnost ukrašava više od 200 crkava i svetišta diljem svijeta, uključujući Lurd, Fatimu i Vatikan.

Isusovački red primio je optužbe protiv Rupnika koje se protežu od 1985. do 2018. godine i uključuju tvrdnje o duhovnom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju te zloporabi savjesti.

Prema važećim ograničenjima koje nameće isusovački red, Rupniku je zabranjena “svaka javna službena i sakramentalna djelatnost”, zabranjena mu je javna komunikacija, naređeno mu je da ne napušta Lazio i “ne smije sudjelovati u bilo kakvoj javnoj umjetničkoj djelatnosti, osobito vezano uz vjerske strukture (kao što su crkve, ustanove, oratoriji i kapele, te domovi za duhovnost).”

U travnju će se, rekao je lurdski biskup, odlučiti što učiniti s Rupnikovim mozaicima koji ukrašavaju svetište u Lurdu.

Rad je naručen 2008. godine za pročelje Bazilike krunice u lurdskom svetištu u povodu 150. obljetnice ukazanja Blažene Majke.

Lurdski biskup je u svojoj izjavi rekao: “Kao i sva umjetnička djela, neki ih cijene, drugi manje, ali velika većina hodočasnika i posjetitelja Lourdesa ističe njihovu ljepotu.”

Potom je istaknuo kako je “o. Rupnik nekoliko mjeseci bio u vijestima nakon raznih optužbi za seksualno zlostavljanje odraslih u okviru svoje službe u raznim dijelovima svijeta”.

Napomenuo je kako je Rupnik “sankcioniran od svojih vjerskih poglavara i Svete Stolice… postavlja se pitanje statusa njegovih djela i njegove budućnosti”.

Konzultacije sa žrtvama

„S obzirom na specifičnost svetišta Gospe Lurdske“, rekao je biskup, „općenito pitanje statusa djela umjetnika koji su upleteni u situacije zlostavljanja ovdje je mnogo delikatnije“.

Milijuni hodočasnika svake godine putoju u Lourdes kako bi dobili iscjeljenje na mjestu gdje se 1858. godine Djevica Marija ukazala 14-godišnjoj djevojčici Bernadette Soubirous.

Biskup je izvijestio da je 27. ožujka, zajedno s rektorom svetišta, ocem Michelom Daubanesom: “Skrenuli smo pozornost na ovo pitanje Vijeću za vodstvo svetišta.”

“O tom se pitanju raspravljalo s velikom ozbiljnošću: znamo da žrtve moraju biti u središtu naših razmišljanja i svaka će odluka imati ozbiljne posljedice”, rekao je.

Rekao je da je osnovana “skupina za razmatranja” koju čine biskup, upravitelja svetišta, barem jedna žrtva zlostavljanja, stručnjak za sakralnu umjetnost i psihoterapeut, čiji je cilj u travnju donijeti odluku.

Izvor