Naslovnica Crkva Utječe li njemački sinodalni put na zbivanja u Rimu?

Utječe li njemački sinodalni put na zbivanja u Rimu?

Roma 24–3-2023 Comece ritratti Ph: Cristian Gennari/Siciliani

Njemački biskup koji je sudjelovao na Sinodi o sinodalnosti, demantirao je ideju da je katolička zajednica u njegovoj zemlji u sukobu s univerzalnom Crkvom – i ponovno ustvrdio da će nastaviti igrati ulogu u tekućim raspravama u Rimu o budućnosti Crkve.

Govoreći na brifingu o radu Sinode, biskup Franz Josef Overbeck iz Essena priznao je da su mu drugi izrazili zabrinutost zbog situacije Katoličke Crkve u njemačkom kontroverznom “sinodalnom putu”.

“Mnogi su me pitali: ‘Jeste li još uvijek katolici i dio Katoličke Crkve?”, rekao je biskup Overbeck, jedan od trojice delegata Njemačke biskupske konferencije na sveopćoj sinodi i glavni zagovornik Njemačkog sinodalnog puta. “A ja kažem: ‘Da, naravno, mi smo katolici i ovdje smo da ostanemo.”

Sinodalni put, započet 2019., nekanonska je inicijativa Njemačke biskupske konferencije i Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK). Suradnja je odobrila blagoslove istospolnih zajednica, uključila transrodnu ideologiju u crkvenu praksu i uputila peticiju Rimu da otvori pitanje ređenja za žene na završnoj skupštini u Frankfurtu u ožujku 2023.

Papa Franjo kritizirao je Sinodalni put kao “elitistički” i “bez pomoći”, dok su biskupi iz cijelog svijeta izražavali svoju zabrinutost da bi proces mogao izazvati raskol između Njemačke i univerzalne Crkve. Dužnosnici Vatikana i njemački biskupi održali su više sastanaka kako bi razgovarali o Sinodalnom putu, posljednji 27. srpnja.

Biskup Overbeck se pozivao na posebnu kulturnu situaciju u Njemačkoj kako bi opravdao neke od najkontroverznijih prijedloga Sinodalnog puta. Na primjer, aludirao je na pitanje obveznog svećeničkog celibata napominjući da je u svojih 13 godina kao biskup Essena zaredio samo 15 novih svećenika, dok je 300 svećenika umrlo. Biskupija Essen, rekao je, trenutno nema bogoslova u formaciji.

“Živimo u ovom svijetu i to su pitanja koja se postavljaju”, rekao je Overbeck, koji je rekao da svako razmišljanje o uključivanju žena u đakonat treba biti odgovor na “poziv”, a ne jednostavno stvaranje obreda “tako da žene mogu biti dio sakramentalne službe Crkve.”

Biskup Overbeck, koji je ranije rekao da istospolni “brak” treba prihvatiti, a ne opisivati ga kao nemoralan, također je na konferenciji za novinare rekao da Crkva mora držati Krista u središtu, ali ostaviti po strani svoje “navike i tradiciju” kako bi se susrela sa suvremenim potrebama.

Biskup Overbeck i biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, izrazili su namjeru da unaprijede prijedloge Sinodalnog puta na Sinodi o sinodalnosti koja je u tijeku. Zapravo, Bätzing je, navodno početkom ovog mjeseca, podijelio dokument od 159 stranica o detaljima Sinodalnog puta s ostalih 365 članova rimske sinode.

Biskup Overbeck je ranije rekao da Sinoda o sinodalnosti mora uzeti u obzir prijedloge Njemačkog sinodalnog puta, “od uloge žene do pitanja spolnosti i pitanja ljudi koji se vole”.

Izvor