Naslovnica Crkva Luterani primili pričest na misi u Vatikanu

Luterani primili pričest na misi u Vatikanu

Skupini finskih luterana je ′ponuđena′ Sveta pričest na misi održanoj u Vatikanu, nakon sastanka s papom Franjom, navodi se u izvješću finskog časopisa Kotimaa24.

Nakon audijencije s papom, delegacija je prisustvovala misnom slavlju, a prema luteranskom biskupu koji je bio prisutan, u trenutku dijeljenja pričesti, nekatolici su stavili svoju desnu ruku na lijevo rame, što predstavlja njihovu tradicionalnu gestu kojom pokazuju da nisu u stanju primiti Euharistiju. Međutim, svećenici koji su slavili misu inzistirali su na tome da im podijele pričest.

Luteranski biskup Samuel Salmi je izjavio za Kotimaa24ja sam je osobno [pričest] prihvatio“. Dodao je kako “to nije bila slučajnost“, a niti je bila slučajnost kada je prošle godine papa, po svemu sudeći, prihvatio ideju da jedna luteranka prima pričest sa svojim suprugom katolikom.

Tada je papa priznao kako su “objašnjenja i tumačenja” za primanje pričesti različita između katolika i luterana, ali da je “život veći od objašnjenja i tumačenja“. On je ženi savjetovao da “Razgovara s Gospodinom, a zatim da krene naprijed“.

“U korijenu svega se nalazi, bez sumnje, ekumenski stav novog Vatikana“, rekao je Salmi za Kotimaa 24. “Papa nije bio na misi, ali je njegova strateška nakana sprovesti poslanje ljubavi i jedinstva. U Vatikanu postoje teološki protivnici, zbog čega je teško procijeniti koliko smije reći, ali može dopustiti praktične geste.

Kanon 844. u Kodeksu kanonskog prava dopušta podjelu Euharistija samo katoliku u stanju milosti (tj. ako nije u stanju teškog grijeha), ili nekatolicima tj. članovima istočnih Crkava koje nisu u potpunom zajedništvu s Katoličkom crkvom ako to dotični svojevoljno traže i ako su pravo raspoloženi; to vrijedi i za članove drugih Crkava koje su po sudu Apostolske Stolice, što se tiče sakramenata, u istom položaju kao i spomenute istočne Crkve.

Tradicionalno gledajući, luterani i katolici ne dijele istu vjeru u stvarnu Kristovu prisutnost u Euharistiji.

Osim implikacija na katoličko-luteranske odnose, ovaj događaj također može upućivati na papine liberalne sklonosti u vezi dijeljenja svete pričesti i drugim skupinama, poput razvedenih i ponovno vjenčanih koji nisu primili poništenje njihovog prethodnog braka.
Papa Franjo je više puta insinuirao kako želi promijeniti praksu odbijanja pričesti rastavljenima i ponovno vjenčanima, govoreći afirmativno o teolozima poput kardinala Waltera Kaspera – koji zagovaraju takav pristup. Međutim, papa još nije objavio nikakvu odluku po tom pitanju.

Izvor