Naslovnica Crkva Evo kako kardinal Marx misli spasiti Europu

Evo kako kardinal Marx misli spasiti Europu

Kada se neki kardinal- nadbiskup velikog europskog grada, osvrće na izazove s kojima se Europa danas suočava, čovjek bi očekivao da će govoriti i o gubitku vjere.

Tu je spoznaju sveti Ivan Pavao II konstantno ponavljao: Europska zajednica je formirana na vjeri i bez baštine vjere ne postoji ništa što bi ujedinilo Europu – osim promicanja gospodarskih interesa. Papa Benedikt XVI ga je slijedio primjećujući da bez vjere, Europa tone u diktaturu relativizma, bez čvrstih moralnih normi, bez jasne svrhe.

Kada kardinal Reinhard Marx iz Münchena – predsjednik Komisije biskupskih konferencija EU-a (ComECE)- govori o četiri velika izazova s kojima se suočava Europska zajednica, već znate o čemu će biti riječ? Govorit će o vjeri, zar ne?

Tijekom nedavnog govora u katedrali u Strasbourgu, kardinal Reinhard Marx je rekao kako je Europi potreban preporod, a ne restauracija i nostalgija.

Dakle, prelat na čelu Vijeća biskupskih konferencija Europske Unije istaknuo je četiri glavna izazova s kojima se, po njegovom uvjerenju, kontinent trenutno suočava:

1. iskušenje da postane utvrda;
2. potreba slobodnog, pluralističkog društva koje nije relativističko
3. razvoj institucija EU-a umjesto “partikularizma i nacionalizma”; i
4. potreba “socijalne tržišne ekonomije” koja je osjetljiva na socijalne i ekološke interese.

Kardinal Marx je također imao prijedloge za nekoliko drugih tema; spreman je na korištenje raznovrsnih alata za rješavanje problema u Europi, ali u svakome od njih izostao je spomen na vjeru.

Izvor