Naslovnica Svijet Dok se Poljska bori s promjenama zakona o pobačaju, Katolička Crkva hrabro...

Dok se Poljska bori s promjenama zakona o pobačaju, Katolička Crkva hrabro uzvraća

Poljska Katolička Crkva izjasnila se protiv prijedloga nove poljske vladajuće koalicije da se liberalizira zakon o pobačaju u zemlji i ponovno uspostavi pristup kontracepcijskim pilulama ”za jutro poslije” bez recepta.

Građanska koalicija (KO), najveća grupa u poljskoj vladajućoj koaliciji, podnijela je parlamentu prijedlog zakona o uvođenju pobačaja na zahtjev do 12. tjedna trudnoće. To ne samo da bi okončalo trenutačnu gotovo potpunu zabranu pobačaja – koja je uvedena 2021. uz potporu Crkve – već bi dovelo do popustljivijeg pravnog okvira oko pobačaja nego ranije.

Sama vladajuća koalicija također je odobrila zakon koji omogućuje pristup hitnoj kontracepciji bez recepta. Time bi se poništila odluka bivše konzervativne vlade Zakona i pravde (PiS) iz 2017. kojom je Poljska postala jedna od samo dvije zemlje EU-a u kojima je recept obavezan.

Leszek Gęsiak, glasnogovornik Poljske biskupske konferencije (KEP) – središnjeg predstavničkog tijela Katoličke Crkve u Poljskoj – rekao je da su dva zakona “poražavajuća” jer “donose smrt pod krinkom slogana koji zvuče eufemistički”.

Istaknuo je da “budući da ljudski život počinje začećem” pitanje pobačaja “nije privatna stvar” te da “osoba nema pravo odlučivati o životu ili smrti druge osobe”.

Zaključio je: “Oduzimanje nečijeg života nikada se ne može nazvati napretkom ili modernošću.”

Gęsiak je također odbacio tvrdnju poljskog premijera Donalda Tuska da pilula za dan poslije samo sprječava oplodnju, a ne uzrokuje pobačaj, pozivajući se na mišljenje svećenika i bioetičara p. Piotra Kieniewicza, koji tvrdi da pilula također može izazvati pobačaj u ranoj fazi.

“Nikada se ne smije pridržavati takvih zakona čak i ako su uvedeni demokratski”, rekao je predsjednik KEP-a, nadbiskup Stanisław Gądecki, citirajući Evangelium Vitae pape Ivana Pavla II.

 “Kada parlamentarna ili društvena većina odluči da je ubijanje nerođenog ljudskog života zakonski dopušteno, čak i pod određenim uvjetima, ne donosi li time ‘tiransku’ odluku prema najslabijem i najnezaštićenijem ljudskom biću?”

Izvor