Naslovnica Crkva Kardinal Marx: zakon koji dopušta abortus do 12. tjedana ‘pridonio je miru’...

Kardinal Marx: zakon koji dopušta abortus do 12. tjedana ‘pridonio je miru’ u Njemačkoj

Kardinal Reinhard Marx pohvalio je trenutni njemački zakon o pobačaju koji dopušta pobačaj do dvanaestog tjedna jer je “doprinio miru” u društvu.

U propovijedi u srijedu, u minhenskoj katedrali (Frauenkriche), nadbiskup Münchena i Freisinga, koji odbacuje katoličko učenje o raznim temama, komentirao je planove ljevičarske njemačke vlade da dekriminalizira pobačaj.

Kardinal je rekao kako se nada da će savezna vlada biti “dovoljno pametna” da se ne odmakne od “teško postignutog kompromisa” trenutnog zakona o pobačaju. U suprotnom bi postojao rizik od “borbe u društvu oko zaštite ljudskog života”.

Marx je također pohvalio ono što je opisao kao navodne pozitivne strane sadašnje regulative, koja dovodi do oko 100.000 pobačaja u Njemačkoj svake godine.

Marx je rekao da Crkva nije “pretjerano zadovoljna” trenutnim “kompromisom”. Međutim, dodao je da je to “pridonijelo miru” i ustvrdio da sadašnji zakon ima na umu i “stradanje žene” i “djetetovo pravo na život”.

Abortus je trenutno još uvijek kazneno djelo tijekom cijele trudnoće u Njemačkoj. Međutim, ostaje izuzeće od kaznenog progona u prvih dvanaest tjedana trudnoće, u slučajevima silovanja i ako je zdravlje majke navodno u opasnosti. Izravni pobačaj uvijek je krajnje nemoralan i nikada nije potreban niti etički opravdan da bi se spasio majčin život.

Marx, koji je uvjereni zagovornik njemačkog sinodalnog puta, nije prvi njemački biskup koji brani trenutni zakon o pobačaju. Samo dva dana prije Marxovih komentara, biskup Stephan Ackermann iz Triera rekao je da je trenutna zakonska situacija u vezi s pobačajem pridonijela “društvenom miru”. Ackermann je abortus nazvao “osjetljivom” i složenom stvari te je izjavio da neće sudjelovati u Hodu za život u Münchenu.

Štoviše, u raspravi održanoj u jednoj pivovari u ožujku, drugi prelat, biskup Heinrich Timmerevers, nazvao je trenutni zakon koji dopušta pobačaj do 12. tjedna “održivim kompromisom”.

Izvor