Naslovnica Crkva Nadbiskup Fernandez upozorava na biskupe koji misle da mogu suditi ‘doktrini Svetog...

Nadbiskup Fernandez upozorava na biskupe koji misle da mogu suditi ‘doktrini Svetog Oca’

Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere upozorio je da su biskupi – i “progresivni” i oni iz “tradicionalističkih skupina” – koji misle da imaju “poseban dar Duha Svetoga da prosuđuju nauk Svetoga Oca” na putu prema “krivovjerju” i “raskola”.

Govoreći o pitanju prihvaćanja učenja pape Franje, nadbiskup Víctor Manuel Fernández izjavio je u intervjuu da Papa ne samo da ima dužnost očuvati “statičan” polog vjere, nego i drugu, jedinstvenu karizmu, danu samo Petru i njegovim nasljednicima, koja je “živi i djelatni dar”.

“Nemam ovu karizmu, nemate je ni vi, niti kardinal Burke. Danas ga ima samo papa Franjo,” rekao je nadbiskup Fernández koji ovaj tjedan preuzima dužnost od španjolskog prefekta kardinala Luisa Ladarije Ferrera i bit će uzdignut u zbor kardinala na konzistoriju 30. rujna. Kardinal Burke nedavno je napisao predgovor knjige koja je oštro kritizirala nadolazeću Sinodu o sinodalnosti i često izražavala zabrinutost oko nekih učenja ovog pontifikata.

„Sada, ako mi kažete da neki biskupi imaju poseban dar Duha Svetoga da prosuđuju doktrinu Svetog Oca, ući ćemo u začarani krug (gdje svatko može tvrditi da ima pravu doktrinu) i to bi bila krivovjerje i raskol”, istaknuo je.

Argentinski nadbiskup, koji je navodno napisao dijelove Franjine apostolske pobudnice Amoris Laetitia iz 2016., te je doprinio u izradi nekoliko drugih velikih papinskih dokumenata, u intervjuu se osvrnuo na neke zabrinutosti, naime da se pastoralna praksa odvaja od zdrave doktrine, pitanje “modernizacije ” Crkve, i njegovu otvorenost za blagoslove istospolnih parova u Crkvi.

Što se tiče Njemačkog sinodalnog puta, rekao je da Njemačka Crkva “ima ozbiljnih problema i očito mora razmišljati o novoj evangelizaciji”, ali se distancirao od te kontroverze, rekavši da zna “malo o tome” i umjesto toga je radije naglasio svoju “formulu za suočavanje s vjerskom ravnodušnošću društva” na način na koji je evangelizirao kao svećenik i biskup u Argentini.

Izvor