Naslovnica Svijet Nadbiskup Nikola Eterović, nuncij u Njemačkoj, konačno progovorio o sindodalnom putu

Nadbiskup Nikola Eterović, nuncij u Njemačkoj, konačno progovorio o sindodalnom putu

Dok su njemački biskupi zaključivali svoj plenarni sastanak završnom tiskovnom konferencijom, usred napetosti oko istospolnih blagoslova i čitavog niza temeljnih pitanja: sve su oči bile usmjerene prema napetom odnosu s Rimom i nadolazećoj Sinodi o sinodalnosti.

Biskup George Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, javno je prigovorio apostolskom nunciju u Njemačkoj, nadbiskupu Nikoli Eteroviću, jer je podsjetio njemačke biskupe na izjave pape Franje o antropologiji, uključujući i rodnu ideologiju.

Citirajući papu Franju, papinski veleposlanik obratio se njemačkim prelatima na njihovoj plenarnoj skupštini s podsjetnikom da je “nužno odbaciti ideološku kolonizaciju, uključujući rodnu ideologiju” ističući “da svaku osobu, bez obzira na seksualnu orijentaciju, treba poštovati u njezinu dostojanstvu i dočekati s poštovanjem.”

Na pitanje CNA Deutsch zbog ove opomene, Bätzing je 28. rujna optužio papinog izaslanika za Njemačku za sudjelovanje u kulturnom ratu zbog  korištenja izraza poput “rodna ideologija” ili “ideološka kolonizacija”.

“Kada se Crkva uključi u kulturni rat, uvijek će izgubiti”, rekao je.

Bätzing je koristio njemački izraz za kulturni rat – “Kulturkampf”. S obzirom na njegov gorak povijesni kontekst, ovo nije realističan koncept, usred trenutne zabrinutosti oko njemačkog sinodalnog puta, uključujući njegov zahtjev za blagoslov homoseksualnih zajednica.

Alternativa kulturnom ratu, dodao je Bätzing, nije “prilagodba, ne jednostavno pristajanje na sve i slaganje sa svime”, već “crkveno načelo” “razlučivanja duhova”.

“Upravo smo to pokušali učiniti na sinodskom putu”, ustvrdio je biskup.

“Duh vremena — ‘Zeitgeist’ — duh je svijeta. Znakovi vremena su znakovi koje Bog daje ljudima kroz kulturu, kroz trenutni razvoj [pokret], kako bismo bolje razumjeli što Evanđelje želi.”

Svjesni rastućih napetosti i otvorenog prkosa oko pitanja poput blagoslova istospolnih zajednica, skupština u Wiesbadenu poslužila je kao uvod u značajnije rasprave o upravljanju Crkvom i gorućim pitanjima.

Sa Sinodom o sinodalnosti koja je pred vratima, katolički će svijet promatrati kako se njemački kontroverzni sinodalni put integrira – ili sudara – s globalnim katoličkim događajem. Bätzingova tvrdnja da “dinamika u određenim pravcima” drži Crkvu na okupu sada baca sjenu na nadolazeću sinodu.

Izvor