Naslovnica Društvo Zašto je papa Pio XII. današnji dan posvetio radnicima?

Zašto je papa Pio XII. današnji dan posvetio radnicima?

Kada je Pio XII. uvodio blagdan sv. Josipa Radnika, mislio je na “tiho i vjerno posvećivanje svakidašnjega rada”, kako je to činio taj najveći šutljivac – sveti Josip, a ujedno svetac koga jedino nadvisuje Bogomajka Marija.

Blagdan svetog Josipa Radnika je ustanovio papa Pio XII. 1955-e, navodno kao odgovor na proslavu Prvog maja koju su komunisti priređivali diljem svijeta. Ali, Prvi Svibanj se dugo slavio kao dan posvećen radništvu. On pada na prvi dan mjeseca koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji pa se Papa Pio XII. nadao kako će ovaj blagdan povećati ponos radnika i dati sindikatima svojevrsnu duhovnu dimenziju.

Odnos svetoga Josipa i radništva ima dublju povijest. Crkva je oduvijek pokušavala prikazati Isusa i u svakodnevnom (običnom) ljudskom životu, pa ga je tako s ponosom predstavljala kao tesara, što je bio i njegov poočim Sv. Josip. Bog je postao čovjekom ne samo da misli i da ljubi, nego i da radi. Sam je Josip pomno radio, skrbivši za svoju svetu suprugu i Isusa, pa je tako postao primjer za sve radnike.

Godine 1889. takozvana Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Lav XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu Quamquam pluries te u njoj “radnike i sve ljude skromnih životnih prilika ‘upućuje na sv. Josipa’ kao uzor i primjer za nasljedovanje”.  Prema njemu, svi radnici, čak i oni koji pate u siromaštvu, imaju razlog za radost jer imaju jednu sličnost sa Svetom Obitelji glede njihove dnevne brige i patnje. Čovjek radeći pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli.

U uvodnom dijelu misne liturgije na današnji blagdan stavlja se poseban naglasak upravo na čovjekovo pravo na rad i za njega se moli.

I u drugim papinskim dokumentima izdanima nakon Pia XII., pa i u Koncilskim dokumentima, govori se o kršćanskom duhu koji mora prodrijeti u rad svakog čovjeka, a najbolji primjer je Sveti Josip koji pokazuje poseban ponos i vrijednost rada vezanu uz skrb sa svoju obitelj. Kako ateisti još uvijek koriste Prvi Svibanj u svoje svrhe, danas bi bio dobar dan da se posebno moli za njihova spasenje.

Bože, Stvoritelju svega svijeta, Ti si ljudskom rodu dao zakon rada. Podaj nam da po uzoru i zagovoru svetog Josipa izvršimo zadaću koju nam nalažeš i primimo nagradu koju obećavaš. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga , Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
(Iz Božanskog časoslova za Božji puk)