Naslovnica Crkva Saga o biskupu Stricklandu: Smijenjeni biskup nagađa o razlozima zbog kojih ga...

Saga o biskupu Stricklandu: Smijenjeni biskup nagađa o razlozima zbog kojih ga je Vatikan smijenio

Biskup Strickland otkrio je, u intervjuu koji je dao nedugo nakon što je Vatikan objavio da ga je papa Franjo razriješio “pastoralnog upravljanja” svoje biskupije u Teksasu, što smatra razlogom svog uklanjanja s dužnosti.

“Zaista ne mogu pronaći nikakav razlog osim što sam zaprijetio nekima od moćnika istinom Evanđelja,” rekao je biskup Strickland, prelat koji redovito govori protiv onoga što on smatra napadima na učenja Evanđelja.

Tijekom intervjua, biskup Strickland također je naglasio da papa Franjo ima ovlasti ukloniti ga s biskupijskog mjesta, te je često poticao one koji su uznemireni ili zbunjeni razvojem događaja da mole za Papu i da ne napuštaju Crkvu.

Zašto je uklonjen?

Biskup Strickland je rekao da je od njega zatraženo da podnese ostavku 9. studenog, ali da “nije mogao, svojom voljom, napustiti stado koje mi je povjereno”.

Nalazi apostolske vizitacije nisu objavljeni, niti je Vatikan otkrio zašto je biskup Strickland smijenjen s dužnosti.

Na pitanje što stoji iza odluke pape Franje, biskup Strickland je rekao: “Jedini odgovor koji imam na to je- jer snage u Crkvi trenutno ne žele istinu Evanđelja.” Dodao je: “Oni žele da se to promijeni. Žele da se to ignorira.”

Biskup Strickland nije optužio papu Franju da je dio ovog pokušaja potkopavanja crkvenog učenja, ali je rekao da “mnoge sile djeluju na njega i utječu na njega da donosi takve odluke.” Za te “sile”, biskup je rekao, “ja sam problem,” pa su pogurali “smjenu biskupa zbog toga što stoji uz Evanđelje”.

Biskup Strickland nije precizirao što podrazumijeva “stajanje uz Evanđelje”, ali je vjerojatno aludirao na svoju otvorenost i provokativne izjave na platformama društvenih medija i javnim nastupima.

“Nažalost, može se dogoditi da neki označe raskolnicima one koji se ne slažu s predloženim promjenama”, napisao je biskup Strickland u javnom pismu u kolovozu. “Umjesto toga, oni koji bi predložili promjene onoga što se ne može promijeniti nastoje zapovijedati Kristovom Crkvom, i oni su doista pravi raskolnici.”

Biskup je naveo veliki broj bogoslova u biskupiji Tyler – 21 za biskupiju s manje od 120.000 katolika – i također je primijetio da je biskupija u dobroj financijskoj poziciji zahvaljujući “ogromnoj velikodušnosti vjernika”.

“Tako sam ponosan na svećenike i biskupiju,” rekao je biskup Strickland, dodajući da s obzirom na ono što vidi kao uspjeh biskupije pod njegovim vodstvom, ne može identificirati nijedan drugi razlog za svoju smjenu osim prijetnje koju predstavlja onima koji pokušavaju promijeniti crkveni nauk…

Potičem i sebe i druge da dublje nego ikad uđemo u molitvu, da molimo za papu Franju, da molimo za Crkvu i da molimo za naš svijet.”

Izvor